Francuska zupa jarzynowa z pistou

 Ta zupa powstała tak trochę od niechcenia, a okazała się być rewelacyjną kompozycją smaków. Już kiedyś chciałam ją zrobić, ale dopiero teraz otwierając lodówkę, stwierdziłam, że mam wszystko czego mi trzeba. Bardzo treściwa wielo-warzywna francuska zupa z pistou. Pięknie pachnie bazylią i jest bardzo, bardzo sycąca.

Zastanawiacie się jeszcze pewnie czym jest pistou? To francuski odpowiednik pesto bazyliowego Jest trochę prostsze (i tańsze) w przygotowaniu, ponieważ nie zawiera parmezanu i orzeszków. Jeśli macie trochę pesto w lodówce możecie spokojnie go użyć lub na szybko przygotować zgodnie z przepisem zamieszczonym tu bądź przygotować oryginalne pistou. 

Składniki na 8 porcji:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g młodych ziemniaczków
  • 1 średniej wielkości cukinia (około 250 g)
  • 350 g bobu ( po ściągnieciu łuski ) około 200 g
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 100 g makaronu cienkiego (np spaghetti)
  • łyżka tabasco, sól pieprz
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • 6 łyżek pistou lub pesto bazyliowego
  • łyżka masła
  • 10 g parmezanu
składniki na pistou:
  • 2 garście świeżej bazylii
  • 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku

Najpierw pistou – postępujemy dokładnie tak, jak w przepisie na pesto bazyliowe. Należy poszatkować drobno bazylię, dodać wyciśnięty czosnek i zalać oliwą z oliwek do uzyskania pożądanej konsystencji. Można zblendować dla uzyskania lepszego efektu.

A teraz zupa! Pokroić cebulę, ziemniaki, cukinię w kostkę. Fasolkę szparagową przełamać na pół. Bób pogotować 10 min w osolonej wodzie (tak żeby tylko trochę zmiękł do obrania) i ściągnąć z niego łuskę. Przygotować bulion warzywny. Na łyżce masła w dużym garnku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, smażyć razem jeszcze 30 sekund. Zalać wszystko bulionem, doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory z puszki i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować razem 15 minut.  Dodać cukinię. Gotować razem kolejne 10 minut. Dodać bób i faolkę szparagową i gotować kolejne 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem, sosem tabasco Można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego jeśli będziecie chcieli. Makaron wkładacie do zupy na 15 minut przed podaniem. Najlepiej użyć spaghetii lub innego cienkiego makaronu i połamać go na kilka kawałków. Kiedy makaron zmięknie, zupę można podawać.

Na wierzch kładziemy 1-2 łyżki pistou i posypujemy startym serem.


 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Maliniada :)

Dziś zapraszam Was na Maliniadę :) Błyskawiczny przepis, który wymyśliłam, gdy chciałam jakoś wykorzystać sok malinowy, który został mi po...

Zamknij