Francuska zupa cebulowa z grzankami

Domowy przepis na tradycyjną francuską zupę cebulową.

Chociaż zdjęcie może tego nie obrazować wystarczająco, to sama zupa jest pyszna: słodko – pikantna z lekko wyczuwalną nutą wina i bardzo rozgrzewająca. Typowa zupa zimowa. 

Składniki na 2 porcje:

  • ok. pół kg cebuli zwykłej (waga po obraniu)
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki oliwy lub masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina (lub sherry, jeśli akurat mamy – ja nie miałam)
  • ok.750-800 ml bulionu (jeśli wolimy bardziej gęstą zupę to używamy ok. 500 ml wywaru)
  • kilka łodyżek świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • kilka kromek bagietki
  • ser żółty

Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę lub masło, dodać pokrojoną cebulę i dusić ją na niedużym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby cebula nam się nie przypaliła. Cebulka powinna stać się lekko brązowa i skarmelizowana. Zajmuje to ok 30 – 40 minut. Jeśli nie chce nam się tyle czekać, możemy na samym początku dodać do cebuli łyżeczkę cukru, co pomoże cebuli szybciej sie skarmelizować.

Pod koniec dodać czosnek przepuszczony przez praskę i dusić jeszcze kilka minut. Po tym czasie dodać wino i dobrze wszystko wymieszać. Po mniej więcej minucie zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż płyn zredukuje się o połowę. Wtedy wlać bulion oraz tymianek i gotować zupę na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez minimum 30-40 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.

Kromki bagietki przyrumienić na patelni grilowej (lub w tosterze). Nałożyć zupę do miseczek, na powierzchni zupy położyć po dwie grzaneczki, posypać startym serem. W oryginalnym przepisie używa się sera typu comte lub gruyere, ale normalna gouda też się nadaje :)

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać całość przez kilka minut z ustawionym górnym grzaniem do czasu aż ser się ładnie rozpuści i nabierze kolorów.

Serwować gorącą.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pizza z papryczkami faszerowanymi kozim serkiem

Dzisiaj, a właściwie już, wczoraj był Międzynarodowy Dzień Pizzy:) Dla wszystkich fanów tego prostego i jakże przyjemnego dania przepis na...

Zamknij