Bułki orkiszowe na zakwasie

Najlepszejsze przepisy wychodzą przypadkiem. Jest to święta zasada i nikt mi nie powie, że jest inaczej:)! W trakcie mojej piekarnianej fascynacji, zostało mi trochę zaczynu orkiszowego. Nie chciałam robić kolejnego chleba, więc nie wiele się zastanawiając pomyślałam, że zrobię bułki na zakwasie:) Bułki wyszły cudownie. Są smaczne i zgrabne, smaczne i  łatwe do wykonania i w dodatku są bardzo smaczne:). Oj no może trochę przesadzam, ale po prostu zakochałam się w orkiszowych wypiekach:)

Składniki:

  • zaczyn 150 g – ostatnia faza z maką orkiszową
  • 350 +50 do podsypywania maki orksizowej
  • 300 g maki pelnoziarnistej (mieszanka)
  • 250 ml mleka sojowego
  • 40 g miodu
  • 20 g oleju (3 lyzki)
  • 10 g soli
  • 6 g suchych drożdży

Zaczyn mieszamy z mąkami (ja wykorzystalam orkiszową chyba 650tkę i mieszankę mąki pełnoziarnistej do chleba z Lubelli). Dodajemy sól i drożdże, a potem mleko i miód. Wszystko razem mieszamy, a na samym końcu dodajemy olej. Zagniatamy wszystko łapkami. Wyjdzie nam z tego ładna kula ciasta. Przykrywamy kulę wilgotną szmatką i odstawiamy na około 2h do wyrośnięcia. Po 2 godzinach nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i formujemy z ciasta bułki.Będzie nam łatwiej formować bułki jeśli obsypiemy dłonie mąką. Ja po prostu pokroiłam ciasto na 8 części a potem dłońmi formowałam kule i spłaszczałam je przekładając na blachę. Uformowalam 8 średniej wielkości bułki, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić ich trochę więcej a o mniejszych wymiarach. Podczas pieczenia one jeszcze i tak wyrosły. Układamy bułki na blaszcze (zostawiając przestrzeń do wyrośnięcia) i pieczemy około 13 min.

 

 

Bułki orkiszowe Bułki orkiszowe Bułki orkiszowe Bułki orkiszowe Bułki orkiszowe Bułki orkiszowe

Przeczytaj poprzedni wpis:
Hummus

Po raz pierwszy hummus robiłam szmat czasu temu, jeszcze na studiach. Kojarzy mi się smacznie, ale drogo. Może dlatego, że...

Zamknij