Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i szynką parmeńską

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i nie jestem w tym względzie minimalistką – im więcej różnych składników i smaków, tym lepiej:) 

Jako propozycja na weekend jedna z moich ulubionych sałatkowych wariacji – sałatka z serem pleśniowym, karmelizowaną gruszką, szynką parmeńską i orzechami z przepysznym vinegrette na bazie ojelu z dyni i miodu. 

Składniki na dwie porcje:

  • pół opakowania rukoli
  • 1 duża gruszki
  • 4-6 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
  • 1 ser lazur (pierwotnie miał być serek kozi, ale akurat nie miałam, chociaż uważam, że pasowałby nawet bardziej)
  • garść orzechów włoskich lub pekan, podprażonych
  • miód
  • łyżeczka masła
  • 1/3 szklanki oleju z dyni (lub zwykłej oliwy)
  • 1/3 wody
  • ocet balsamiczny
  • suszona żurawina (opcjonalnie)

Gruszkę myjemy, kroimy na pół (nie obieramy ze skórki), drylujemy i kroimy na ok. 0,5 cm plasterki.Na patelni (najlepiej grilowej) rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy gruszki oraz ok. łyżeczki miodu. Obsmażamy z obu stron do momentu, aż nabierze złote-brązowego koloru. Odstawiamy.

Robimy sos – olej z dyni mieszamy z wodą i doprawiamy miodem oraz octem balsamicznym (jeśli wolimy sos bardziej słodki to dodajemy więcej miodu, jeśli mniej to więcej balsamico, generalnie sam olej z dyni jest tak niesamowicie aromatyczny, że pozostałe składniki można równie dobrze pominąć :)).

Na talerz wykładamy sałatę, następnie skarmelizowane gruszki, kawałki szynki. Posypujemy pokruszonym serem lazur oraz podprażonymi orzechami (też można pokruszyć). Jeśli gruszki i sos nie wyszły nam zbyt słodkie, możemy na tym etapie posypać sałatkę niedużą garścią suszonej żurawiny.

Polać przygotowanym wcześniej sosem. Podawać samą lub z pieczywem.

Smacznego:)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z karmelizowaną cebulką podany z sosem pomidorowym

Dziś miałam ochotę na mix smaków. Tradycyjny makaron z sosem pomidorowym wzbogaciłam więc o karmelizowaną cebulę. Dla wszystkich fanów słodko...

Zamknij