Szybka sałatka z jajkiem i boczkiem pokropione sosem na bazie octu balsamicznego. Prosty przepis na szybki lancz;). Zrobiłam go wczoraj nie mając za wiele w lodówce. I wyszło całkiem sympatycznie:)
Składniki na 1 osobę:
- garść szpinaku (bądź inny zielony dostępny składnik)
- 2 jajka
- 3 plastry boczku (ok 40 g)
- ćwiartka czerwonej cebuli
- 5 pomidorków daktylowych (lub koktajlowych lub zwykły jeden pomidor)
Sos:
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- zmielone chili do smaku
Jajka wrzucamy do garnka i gotujemy na twardo. W międzyczasie kroimy boczek i wrzucamy go na rozgrzaną patelnie. Szpinak układamy na talerzu, dokładamy przepołowione pomidorki i cebulę pokrojoną w cienkie paski (np. w półtalarki). Gdy boczek się już przypiecze można go odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać nim sałatkę, a na wierzch dodać ćwiartki ugotowanego jajka.
Sos jak widać po składnikach jest ultra-prosty. Łyżeczkę miodu mieszkamy z trzema łyżeczkami octu balsamicznego i przyprawiamy odrobioną chili.
Czas od pomysłu do jedzenia ~ 15 min :).