Sałatka z jajkiem i boczkiem

Szybka sałatka z jajkiem i boczkiem pokropione sosem na bazie octu balsamicznego. Prosty przepis na szybki lancz;). Zrobiłam go wczoraj nie mając za wiele w lodówce. I wyszło całkiem sympatycznie:)

Składniki na 1 osobę:

  • garść szpinaku (bądź inny zielony dostępny składnik)
  • 2 jajka
  • 3 plastry boczku (ok 40 g)
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • 5 pomidorków daktylowych (lub koktajlowych lub zwykły jeden pomidor)

Sos:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • zmielone chili do smaku

Jajka wrzucamy do garnka i gotujemy na twardo. W międzyczasie kroimy boczek i wrzucamy go na rozgrzaną patelnie. Szpinak układamy na talerzu, dokładamy przepołowione pomidorki i cebulę pokrojoną w cienkie paski (np. w półtalarki). Gdy boczek się już przypiecze można go odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać nim sałatkę, a na wierzch dodać ćwiartki ugotowanego jajka.

Sos jak widać po składnikach jest ultra-prosty. Łyżeczkę miodu mieszkamy z trzema łyżeczkami octu balsamicznego i przyprawiamy odrobioną chili.

Czas od pomysłu do jedzenia ~ 15 min :).

Nie znaleźliśmy podobnych postów

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ekspresowe fondue serowe

Bardzo fajny przepis na szybką kolację w tygodniu. Dodatkowo, w przeciwieństwie do tradycyjnego fondue, pozwala uniknąć znikania kawałków bagietki w...

Zamknij