Bardzo fajny przepis na szybką kolację w tygodniu. Dodatkowo, w przeciwieństwie do tradycyjnego fondue, pozwala uniknąć znikania kawałków bagietki w głębinach garnka :)
Składniki (na 2 osoby):
- 2 okrągłe sery o kremowym wnętrzu – tak naprawdę rodzaj sera zależy od dostępności w sklepie – w moim przypadku użyłam sera Valbon Rouge, ale może być też zwykły camembert.
- 3-4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości sera)
- butelka białego wytrawnego wina
- pieprz
Ser przełożyć do naczynia żaroodpornego, najlepiej takiej wielkości, aby ser siedział w nim dosyć ciasno :) Poknakłuwać ser nożem i w powstałe otwory powciskać czosnek pokrojony w słupki. Doprawić pieprzem.
Nastawić pierkarnik na ok. 180 stopni. Przed wstawieniem sera do nagrzanego piekarnika, wlać na każdy ser ok 50 – 75 ml (to też zależy od wielkości sera i naczynia. Pozostałe wino wypić z towarzyszem/towarzyszką kolacji :)
Serki pieczemy 20 – 30 minut.
Podajemy z grillowaną bagietką.
Smacznego!:)
Inspiracją był przepis z tego blogu: www.beawkuchni.com