Ekspresowe fondue serowe

Bardzo fajny przepis na szybką kolację w tygodniu. Dodatkowo, w przeciwieństwie do tradycyjnego fondue, pozwala uniknąć znikania kawałków bagietki w głębinach garnka :) 

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 okrągłe sery o kremowym wnętrzu – tak naprawdę rodzaj sera zależy od dostępności w sklepie – w moim przypadku użyłam sera Valbon Rouge, ale może być też zwykły camembert.
  • 3-4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości sera)
  • butelka białego wytrawnego wina
  • pieprz

Ser przełożyć do naczynia żaroodpornego, najlepiej takiej wielkości, aby ser siedział w nim dosyć ciasno :) Poknakłuwać ser nożem i w powstałe otwory powciskać czosnek pokrojony w słupki. Doprawić pieprzem.

Nastawić pierkarnik na ok. 180 stopni. Przed wstawieniem sera do nagrzanego piekarnika, wlać na każdy ser ok 50 – 75 ml (to też zależy od wielkości sera i naczynia. Pozostałe wino wypić z towarzyszem/towarzyszką kolacji :)

Serki pieczemy 20 – 30 minut.

Podajemy z grillowaną bagietką.

Smacznego!:)

Inspiracją był przepis z tego blogu: www.beawkuchni.com

Nie znaleźliśmy podobnych postów

Przeczytaj poprzedni wpis:
Mariowe BBQ

Sos BBQ wg od dziś już nie tajemnego przepisu :) Legenda głosi, że gdy pierwszy raz przygotowano sos worcestershire, był tak...

Zamknij