Zapiekany kurczak w sosie musztardowo-cynamonowym z batatami

Kupiłam ostatnio słodkie ziemniaki i myślałam nad ich jak najlepszym wykorzystaniem. Znalazłam w książce „Szybkie i łatwe dania na co dzień” przepis na kurczaka w sosie musztardowo-cynamonowym. Nie miałam w domu wszystkich składników,  wiec nastąpiła drobna;) modyfikacja i wyszło mi coś takiego:). Wyszło zacnie!

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 0,5 kg słodkich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Włączamy piekarnik na 220 stopni. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w sosie z cynamonu, musztardy, miodu i octu jabłkowego (wyjdzie z tego taka gęsta maź:)). Kurczaka w sosie przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy. Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę, marchewki w plasterki i gotujemy przez 10 min w osolonej wrzącej wodzie. Paprykę i cebulę kroimy w paski i pół krążki. Wszystkie warzywa dorzucamy do kurczaka i mieszamy razem, aby wszystko obtoczyło się w sosie. Wierzch możemy skropić oliwą. Solimy i pieprzymy danie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 min (aż kurczak się upiecze i nie będzie w środku różowy).

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sernik czekoladowy na guinessie

Jakiś czas temu wypatrzyłam w sklepie Guinessa w promocyjnej cenie i jak zawsze w takich przypadkach zaopatrzyłam się niezwłocznie w...

Zamknij