Ostry kurczak curry z sezamowym ryżem

Przepis na naprawdę szybki obiad. I wyśmienity jednocześnie. Nie wiem jak Wy, ale ja wprost kocham wszelkiego rodzaju curry. Ta tradycyjna potrawa kuchni indyjskiej (i nie tylko, znana jest w wielu kuchniach azjatyckich) wielu osobom wciąż kojarzy się, tylko lub bardziej, z przyprawą curry, niż z daniem jako takim. Curry to sos, który swój smak bierze od odpowiedniej mieszanki przypraw (tzw. masala), która nadaje sosu odpowiedni charakter. Składnikami mogą być kurkuma, imbir, cynamon, kardamon, pieprz, gorczyca, kolendra, kmin, czosnek, gałka muszkatołowa i wiele innych.W sosie mogą być różne gatunki mięs, warzywa, owoce morza. Właściwie co tylko chcecie:). Fajne w tym daniu jest to, że bardzo szybko się robi. ale to generalnie specyfika wszystkich dań azjatyckich.

Na półkach znajdziecie dosyć duży wybór gotowych past curry (dziś z powodu wrodzonego lenistwa i braku czasu, z takiej gotowizny właśnie korzystałam – ostre curry na bazie pasty pomidorowej z dodatkiem kminu) albo możecie sami przygotować swoją ulubioną mieszankę – na pewno pojawi się jeszcze na Słodkiej nie jedna propozycja na takie domowe curry. Dziś mi się nie chciało. Wybaczcie:).

Składniki na 2 porcje:

  • 100-150 g ryżu
  • 1 połówkę piersi z kurczaka
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 papryki czerwonej i żółtej
  • jedna mała puszka mleczka kokosowego
  • jedno opakowanie śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
  • 1 łyżkę oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Wstawiamy wodę na ryż z odrobiną soli i gotujemy go na taki lekko twardawy (około 15 min). Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę w cienkie paski. Podsmażamy na łyżce oleju z odrobiną soli. Gdy cebula zmięknie dodajemy paprykę, smażymy 5 min.  I dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, wcześniej przyprawionego solą i pieprzem. Obsmażamy kurczaka na dużym ogniu z każdej strony po 3-4 min aż do zrumienienia. Dodajemy 1 łyżeczkę ostrej pasty curry (ta, którą ja kupiłam była naprawdę ostra. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki możecie dodać 2 łyżeczki, ale można też zawsze na końcu przyprawić sos, więc nie przesadźcie na tym etapie).Pasta powinna rozejść się po kurczaku i warzywach i wszystko oblepić, dopiero wtedy dodajemy mleczko kokosowe. Chwilę razem podgrzewamy i dodajemy śmietankę kremówkę. Sos zostawiamy na średnim ogniu tak aby zredukował się o 1/3.  Ugotowany ryż odsączamy z wody. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju sezamowego i smażymy na nim ryż z dodatkiem kurkumy. Podajemy wszystko ciepłe w osobnych naczyniach.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tarta adwokatowa

 To ciasto pojawiło się już na kilku blogach i nic dziwnego, bo jest przepyszne :) A do tego jest bardzo...

Zamknij