Tarta adwokatowa

 To ciasto pojawiło się już na kilku blogach i nic dziwnego, bo jest przepyszne :) A do tego jest bardzo proste w wykonaniu i w sumie najwięcej czasu zajmuje jego schłodzenie w lodówce :)

Ciasto jest tylko dla dorosłych, bo likier advocatowy jest wyczuwalny (zwłaszcza jeśli ktoś polał go trochę więcej, niż w oryginalnym przepisie ;)). Konfitura porzeczkowa daje fajny, kwaskowaty posmak, a nie za słodka bita śmietana, stanowi doskonałe uzupełnienie.

Całość daje całkiem wykwintny efekt, dlatego myślę, że ta tarta jest fajnym i prostym pomysłem na bardziej uroczystą okazję :)

Składniki na kruche ciasto:

  • 130 g masła o temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki soli
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 175 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki na kruche ciasto miksujemy. Ciasto owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykładamy nim formę, na koniec nakłuwając regularnie widelcem. Następnie na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a na papier obciążenie (kulki ceramiczne, fasola, ryż etc). 

Nagrzewamy piekarnik do 220ºC, po czym obniżamy temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawiamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut. Następnie formę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z obciążeniem, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dodatkowe 10 – 15 minut, do zrumienienia spodu.

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krem advocaatowy:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 100 ml advocaatu
  • 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej

Serek mascarpone przekładamy do miseczki, dodajemy likier i mieszamy na gładką masę. masę, bez grudek. Dodajemy roztopioną białą czekoladę i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia.

D0datki:

  • 4 – 5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • garstka podprażonych płatków migdałowych

Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę, rozprowadzamy równomiernie i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy krem z advocaatem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Przed samym podaniem śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wykładamy na tartę, formując obłoczki. Posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Przechowujemy w lodówce.

Przepis oryginalny z Moich Wypieków :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Grissini

Dopóki sama nie spróbowałam zrobić grissini, wydawało mi się, że nie jest możliwe odtworzenie ich w domowych warunkach, tak aby...

Zamknij