To ciasto pojawiło się już na kilku blogach i nic dziwnego, bo jest przepyszne :) A do tego jest bardzo proste w wykonaniu i w sumie najwięcej czasu zajmuje jego schłodzenie w lodówce :)
Ciasto jest tylko dla dorosłych, bo likier advocatowy jest wyczuwalny (zwłaszcza jeśli ktoś polał go trochę więcej, niż w oryginalnym przepisie ;)). Konfitura porzeczkowa daje fajny, kwaskowaty posmak, a nie za słodka bita śmietana, stanowi doskonałe uzupełnienie.
Całość daje całkiem wykwintny efekt, dlatego myślę, że ta tarta jest fajnym i prostym pomysłem na bardziej uroczystą okazję :)
Składniki na kruche ciasto:
- 130 g masła o temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki soli
- 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 175 g mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru pudru
- 1 żółtko
Wszystkie składniki na kruche ciasto miksujemy. Ciasto owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykładamy nim formę, na koniec nakłuwając regularnie widelcem. Następnie na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a na papier obciążenie (kulki ceramiczne, fasola, ryż etc).
Nagrzewamy piekarnik do 220ºC, po czym obniżamy temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawiamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut. Następnie formę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z obciążeniem, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dodatkowe 10 – 15 minut, do zrumienienia spodu.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krem advocaatowy:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 100 ml advocaatu
- 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej
Serek mascarpone przekładamy do miseczki, dodajemy likier i mieszamy na gładką masę. masę, bez grudek. Dodajemy roztopioną białą czekoladę i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia.
D0datki:
- 4 – 5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- garstka podprażonych płatków migdałowych
Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę, rozprowadzamy równomiernie i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy krem z advocaatem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Przed samym podaniem śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wykładamy na tartę, formując obłoczki. Posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.
Przechowujemy w lodówce.
Przepis oryginalny z Moich Wypieków :)