Białe szparagi w jeszcze bielszym sosie

Przechadzam się po markecie, a tu nagle pojawiają się szparagi:) No jak tu się im oprzeć? Jak:)?

Składniki (na 4 osoby):

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 200 g parzonego boczku w plastrach (potrzeba tyle plastrów ile sztuk
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • 2 kartoniki śmietanki kremówki
  • ser pecorino 5 dag
  • tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie
  • pieprz, sól, cukier

Zaczynamy od sosu bo dosyć długo się redukuje. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę (do zeszklenia) i wyciśnięty czosnek. Dodajemy kremówkę i doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Doprowadzamy do zagotowania się i trzymamy na dużym ogniu przez 5 minut mieszając. Potem zmniejszamy ogień na średnią wartość i zostawiamy od czasu do czasu mieszając. Zanim sos się zredukuje o połowę, wykonujemy pozostałe czynności.

Włączamy piekarnik na 180 stopni. Szparagom oderwać należy zdrewniały koniec. Potem należy je obrać ( z wyjątkiem czubków).  Związujemy szparagi w pęczki i wstawić na 5 minut do wrzątku z dodatkiem soli i cukru (po szczypcie). Najlepiej aby garnek był wysoki, a główki szparagów powinny wystawać poza poziom wody.  Po 5 minutach odcedzamy szparagi, a gdy ostygną owijamy każdego szparaga plastrem boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i octu jabłkowego. Posypujemy pieprzem i tymiankiem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.  Po 20 minutach dolewamy do naczynia śmietanowego sosu i posypujemy startym serem pecorino. Wkładamy szparagi jeszcze na 5 minut, w tym czasie ser powinien się delikatnie rozpuścić. Ja podałam je z pieczonymi ziemniakami.

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krewetki w sosie cytrusowym

Jeszcze rok temu nie cierpiałam krewetek. Ostatnia podróż do Azji zmieniła jednak totalnie moje podejście. Kocham teraz krewetki! I wczoraj...

Zamknij