Była prośba o przepis 15 minutowy (Ola OKo mamy nadzieję, że lubisz cukinię:))
I oto on – i to nawet na danie główne.
Trzeba jednak trochę sprawności – żeby nie było;), (jak ktoś się nie chce spieszyć to niech liczy 20 min;))
Składniki dla 2 osób:
- makaron – 250 g (jaki kto lubi, ja akurat wrzuciłam tagliatelle)
- pierś z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- mascarpone 75 g
- sól pieprz, łyżka oleju
Wstawiamy wodę na makaron (w wersji ekspresowej gotujemy wodę w czajniku i do garnka wlewamy już gotującą się wodę). Kroimy kurczaka na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, (można też np. zmieloną papryką). Cukinie i cebulę kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, a czosnek wyciskamy w prasce.
Rozgrzewamy olej na patelni, dorzucamy kurczaka i smażymy go na dużym ogniu, mieszając, ok 5 min, tak aby się przyrumienił. W międzyczasie wrzucamy już makaron do osolonego wrzątku i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu(o ile pędziwiatry już go tam nie wrzuciły:)).
Kurczaka przekładamy do miseczki, a na tym samym tłuszczu smażymy najpierw cebulę do miękkości, potem dodajemy cukinię i czosnek. Chwile smażmy, aż cukinia zmięknie, co naprawdę trwa chwilę. Dodajemy kurczaka i dokładamy mascarpone (to około 2 -3 łyżki). Kiedy mascarpone się rozpuści sos jest gotowy.
Makaron można odcedzić i wrzucić na chwilę na patelnię aby się zmieszał z sosem, bądź przełożyć osobno na talerz. Jeśli ktoś lubi suszone pomidory(acz ten przepis jest też dla tych, którzy akurat nie przepadają) to bardzo fajnie się komponują z tym sosem i można śmiało dodać.
Pozdrowienia:)