Makaron z karmelizowaną cebulką podany z sosem pomidorowym

Dziś miałam ochotę na mix smaków. Tradycyjny makaron z sosem pomidorowym wzbogaciłam więc o karmelizowaną cebulę. Dla wszystkich fanów słodko słonych smaków:) – około 40 minut.

Składniki (dla 2 osób):

  • 250 g mięsa mielonego (wołowina lub wołowina + wieprzowina)
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 cebule
  • 200g makaronu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Olej do smażenia

Wyciskamy czosnek i smażymy go na patelni na łyżce oleju. Dodajemy mięso przyprawione solą, pieprzem, papryką i takimi ziołami jakie kto ma i lubi:). Kiedy mięso się przysmaży wrzucamy pomidory z puszki i zostawiamy sos na średnim ogniu. W międzyczasie wstawiamy makaron. Kroimy cebulę w półkrążki i wrzucamy na patelnię z łyzką oleju i 4 łyżkami octu balsamicznego. Kiedy cebula zmięknie dodajemy brązowy cukier.

Odcedzamy makaron i dodajemy go do cebuli. Dosypujemy łyżkę parmezanu i mieszamy całość tak aby makaron oblepił się cebulą i serem. Sos pomidorowy powinien się już zredukować. Sprawdzamy czy nie wymaga jeszcze jakiegoś doprawienia. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Francuska zupa cebulowa z grzankami

Domowy przepis na tradycyjną francuską zupę cebulową. Chociaż zdjęcie może tego nie obrazować wystarczająco, to sama zupa jest pyszna: słodko...

Zamknij