Dziś miałam ochotę na mix smaków. Tradycyjny makaron z sosem pomidorowym wzbogaciłam więc o karmelizowaną cebulę. Dla wszystkich fanów słodko słonych smaków:) – około 40 minut.
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g mięsa mielonego (wołowina lub wołowina + wieprzowina)
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 cebule
- 200g makaronu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki startego parmezanu
- Olej do smażenia
Wyciskamy czosnek i smażymy go na patelni na łyżce oleju. Dodajemy mięso przyprawione solą, pieprzem, papryką i takimi ziołami jakie kto ma i lubi:). Kiedy mięso się przysmaży wrzucamy pomidory z puszki i zostawiamy sos na średnim ogniu. W międzyczasie wstawiamy makaron. Kroimy cebulę w półkrążki i wrzucamy na patelnię z łyzką oleju i 4 łyżkami octu balsamicznego. Kiedy cebula zmięknie dodajemy brązowy cukier.
Odcedzamy makaron i dodajemy go do cebuli. Dosypujemy łyżkę parmezanu i mieszamy całość tak aby makaron oblepił się cebulą i serem. Sos pomidorowy powinien się już zredukować. Sprawdzamy czy nie wymaga jeszcze jakiegoś doprawienia. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem.