Spaghetti z chorizo i suszonymi pomidorami

Uwielbiam makaron, w szczególności ten w kształcie spaghetti. Do tego stopnia, że czasami nachodzi mnie ochota na talerz makaronu z dodatkiem jedynie oliwy z oliwek (bądź oleju z pestek dyni lub orzecha włoskiego), czosnku i startego parmezanu. Mniam :) 

Jak widać naprawdę nie trzeba wiele, aby makaron mi smakował (chociaż rozgotowany makaron nie jest dla mnie makaronem :) 

Jeśli ktoś lubi bardziej wyrafinowane potrawy to makaron nadaje się do tego idealnie, bo bardzo dobrze komponuje się z niezliczoną ilością składników (co jest bardzo przydatne, gy chcemy ugotować coś tego, co mamy akurat pod ręką), pozwalając zrealizować nawet najbardziej szalone kulinarne fantazje :)

Poniższy przepis pozwala na szybkie przygotowanie obiadu w klimacie śródziemnomorskim i mimo nacisków z zewnątrz nie zawiera śmietany (i bez tego ma dość kalorii :))

Składniki:

Podaję składniki na dwie osoby – po raz pierwszy udało mi się nie wytworzyć obiadu na 3 dni :)

  • ok. 200-250 g makaronu razowego typu spaghetti
  • 3-4 ząbki czosnku
  • świeża papryczka chili (opcjonalnie)
  • ok. 10-12 suszonych pomidorów
  • niecały słoiczek czarnych oliwek (wyszło ok. 10-15 oliwek)
  • 80g chorizo pokrojonej w cienkie plasterki
  • pół szklanki tartego parmezanu plus dodatkow 1-2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 2 garści świeżej bazylii

Wstawić wodę na makaron, dodać ok 2 łyżek soli oraz odrobinę oliwy, co zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania.
Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować al dente.

W międzyczasie:
Obrać czosnek i pokroić ząbki na cienkie plasterki. 4-5 suszonych pomidorów zmiksować na gładką masę wraz z 1-2 łyżkami oliwy (można użyczyć zalewy z suszonych pomidorów) oraz 1-2 łyżkami tartego parmezanu.

Pozostałe pomidory pokroić w cienkie paski. Oliwki pokroić bądź w plasterki bądź w ćwiartki.

Oliwę rozgrzać na patelni (najlepiej dosyć głębokiej), dodać czosnek, chwilkę podsmażyć, uważając aby nie spalić czosnku, bo będzie gorzki. Jeśli chcemy, aby makaron był pikantny, na tym etapie dodać papryczkę chili. Następnie dodać chorizo, chwilkę podsmażyć. Na sam koniec dodać pokrojone suszone pomidory.

Ugotowany makaron odcedzić i – w zależności od głębokości patelni – przełożyć na patelnię bądź spowrotem przerzucić do garnka, w którym gotowaliśmy makaron i dodać pozostale składniki z patelni.

Wymieszać i na tym etapie dodać masę ze zmiksowanych suszonych pomidorów. Następnie dodać oliwki, świeżą bazylię (jeśli listki są małe to w całości, jeśli większe to można porwać bądź poszatkować)

Dodać ok. 1/3 szklanki parmezanu, pozostały zostawić do ozdobienia. Doprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać i przekładać na talerze. Posypać parmezanem i gotowe.

W innym wariancie tego przepisu zamiast parmezanu można dodać fetę pokrojoną w kostkę. Dzięki temu zabiegowi płynnie przejdziemy w rejony greckie ;)

Smacznego!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Koktajl witaminowy pomarańczowo – bananowy

Czas wstać i rozpocząć nowy tydzień, mimo że temperatura na zewnątrz zachęca raczej do pozostania pod ciepłą kołdrą. Przyjemny i...

Zamknij