Zielony makaron z boczkiem

Przepis na nieskomplikowany i szybki obiad, który dodatkowo pozwoli nam wprowadzić odrobinę koloru wśród wszechobecnej bieli (aktualnie raczej już szarości:))

Składniki:

Z podanych składników wyjdą solidne porcje dla 4 osób lub dwudniowy obiad dla 2 osób

  • 1 opakowanie (500g) dowolnego makaronu (ja użyłam bucatini – spaghetti z dziurką)
  • pół opakowania mrożonego szpinaku (jak najbardziej może być też świeży, wcześniej zblanszowany)
  • 1 opakowanie (250 ml) śmietany 30%
  • 1 większa cebula
  • 200 – 250 g boczku parzonego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. pół szklanki parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Boczek pokroić na kawałki, cebulę poszatkować, szpinak rozmrozić. W dosyć głebokiej patelni usmażyć boczek, przełożyć na osobny talerzyk. Na tej samej patelni dodać 1-2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę (tzn. doprowadzić ją do miękkości, ale nie rumienić, czyli smażymy na dosyć małym ogniu). W połowie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w plasterki, chwilkę podsmażyć. Następnie dodać rozmrożony i odsączony z wody szpinak. Podsmażyć dalsze 4-5 minut już na średnim ogniu. Po tym dodać śmietanę i boczek oraz 1-2 łyżki parmezanu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostawić na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje.

W międzyczasie zagotować wodę na makaron, posolić, dodać odrobinę oliwy. Ugotować makaron al dente. Odsączony makaron przełożyć do garnka/patelni z sosem. Wymieszać dokładnie.

Po przełożeniu na talerz szczodrze posypać pozostałym parmezanem.

Smacznego:)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pieczone pączki (doughnuts)

Czy Tłusty Czwartek może być odrobinę mniej tłusty, niż zazwyczaj? Okazuje sie, że może, chociaż od razu lojalnie uprzedzam, że...

Zamknij