Szaszłyki z jogurtowym kurczakiem

Weekend minął słodkim babkom wyjazdowo. Za chwilę już jednak nowy tydzień i trzeba się zastanowić co w poniedziałek na obiad:)? Może szaszłyki?

 Składniki (na około 15 szaszłyków):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1-2 papryki
  • 15 pieczarek
  • 3 cebule
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • curry – 3 łyżki
  • papryka słodka – 3 łyżki
  • pieprz i sól
  • patyki do szaszłyków

pierś z kurczaka kroimy w kostkę (takiej wielkości aby dobrze nam się je potem nadziewało na patyk). Dzielimy kawałki na dwie części i umieszczamy w miseczkach w których będą się marynować. Solimy i pieprzymy obie części. Do jednej miseczki dosypujemy curry do drugiej paprykę. Zalewamy obie miseczki o,25 l jogurtu naturalnego i mieszamy. Kurczaki powinny być całe w jogurtowej zalewie. Odstawiamy do lodówki na około 2h.

Kroimy pozostałe składniki w kostkę, delikatnie posypujemy solą. Wyjmujemy kurczaka i wszystkie składniki na przemiennie nabijamy na patyki. Szaszłyki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Kurczak z takiej zalewy ma bardzo delikatny smak i na pewno nam nie wyschnie:).

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Wiosenny sernik malinowy

Prosty serniczek upieczony z okazji wizyty u teściów. Do jego przygotowania wykorzystałam raspberry curd (przepis tutaj), dzięki czemu ciasto miało...

Zamknij