Weekend minął słodkim babkom wyjazdowo. Za chwilę już jednak nowy tydzień i trzeba się zastanowić co w poniedziałek na obiad:)? Może szaszłyki?
Składniki (na około 15 szaszłyków):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1-2 papryki
- 15 pieczarek
- 3 cebule
- 0,5 l jogurtu naturalnego
- curry – 3 łyżki
- papryka słodka – 3 łyżki
- pieprz i sól
- patyki do szaszłyków
pierś z kurczaka kroimy w kostkę (takiej wielkości aby dobrze nam się je potem nadziewało na patyk). Dzielimy kawałki na dwie części i umieszczamy w miseczkach w których będą się marynować. Solimy i pieprzymy obie części. Do jednej miseczki dosypujemy curry do drugiej paprykę. Zalewamy obie miseczki o,25 l jogurtu naturalnego i mieszamy. Kurczaki powinny być całe w jogurtowej zalewie. Odstawiamy do lodówki na około 2h.
Kroimy pozostałe składniki w kostkę, delikatnie posypujemy solą. Wyjmujemy kurczaka i wszystkie składniki na przemiennie nabijamy na patyki. Szaszłyki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Kurczak z takiej zalewy ma bardzo delikatny smak i na pewno nam nie wyschnie:).