Pizza z papryczkami faszerowanymi kozim serkiem

Pizza z papryczkami faszerowanymi kozim serkiem

Dzisiaj, a właściwie już, wczoraj był Międzynarodowy Dzień Pizzy:) Dla wszystkich fanów tego prostego i jakże przyjemnego dania przepis na pizzę na cienkim cieście (przepis by Pixelownia). Co ciekawe podobno tylko Polacy mają taką finezję w wymyślaniu kompozycji wierzchnich. I nasze pizze są dużo bardziej urozmaicone niż te oryginalne włoskie, ale ja tam właśnie takie lubię. 

Składniki na ciasto (na dwa placki):

  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g drożdzy
  • ½ szklanki wody
  • 6 łyżek oleju

Składniki na topping (na jedną pizze):

  • 6 plastrów boczku (100-150g)
  • Pół cebuli,
  • Przecier pomidorowy – 3łyżeczki
  • Ćwiartka papryki
  • 200 g papryczek nadziewanych kozim serem
  • 200 g mozzarelli

Zaczynamy od ciasta: ze składników sypkich formujemy w stożek. Dolewamy składniki płynne i urabiamy. Gdy ugnieciemy jednolitą masę, na 30-60 min odkładamy do ciepłego miejsca. Ciasto powinno urosnąć 2 krotnie.

Po upływie tego czasu włączamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto przepoławiamy (z jednej połówki powstaje jedna pizza), rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim blachę do pizzy. Jeśli takiej nie mamy, to możemy wykorzystać zwykłą blachę z piekarnika. Wierzch ciasta pokrywamy przecierem pomidorowym, bardzo cienką warstwą. Kładziemy na wierzch boczek, delikatnie przesmażoną wcześniej cebulę, poszatkowaną na cienkie plastry świeżą paprykę i pokrojoną na kawałki paprykę z nadzieniem z koziego sera (bądź innego słonego).Wszystko solidnie posypujemy startą wcześniej mozzarellą. I na 15 minut do piekarnika. Voilà!

Nie znaleźliśmy podobnych postów

Przeczytaj poprzedni wpis:
Bajgiel z kremowym serkiem, wędzonym łososiem i awokado
Bajgiel z kremowym serkiem, wędzonym łososiem i awokado

Prosty i pożywny sposób na śniadanie bądź lunch. Jak dla mnie bardzo udana kompozycja smakowa:) Składniki: 1 bajgiel (lub inne...

Zamknij