Dzisiaj, a właściwie już, wczoraj był Międzynarodowy Dzień Pizzy:) Dla wszystkich fanów tego prostego i jakże przyjemnego dania przepis na pizzę na cienkim cieście (przepis by Pixelownia). Co ciekawe podobno tylko Polacy mają taką finezję w wymyślaniu kompozycji wierzchnich. I nasze pizze są dużo bardziej urozmaicone niż te oryginalne włoskie, ale ja tam właśnie takie lubię.
Składniki na ciasto (na dwa placki):
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 10 g drożdzy
- ½ szklanki wody
- 6 łyżek oleju
Składniki na topping (na jedną pizze):
- 6 plastrów boczku (100-150g)
- Pół cebuli,
- Przecier pomidorowy – 3łyżeczki
- Ćwiartka papryki
- 200 g papryczek nadziewanych kozim serem
- 200 g mozzarelli
Zaczynamy od ciasta: ze składników sypkich formujemy w stożek. Dolewamy składniki płynne i urabiamy. Gdy ugnieciemy jednolitą masę, na 30-60 min odkładamy do ciepłego miejsca. Ciasto powinno urosnąć 2 krotnie.
Po upływie tego czasu włączamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto przepoławiamy (z jednej połówki powstaje jedna pizza), rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim blachę do pizzy. Jeśli takiej nie mamy, to możemy wykorzystać zwykłą blachę z piekarnika. Wierzch ciasta pokrywamy przecierem pomidorowym, bardzo cienką warstwą. Kładziemy na wierzch boczek, delikatnie przesmażoną wcześniej cebulę, poszatkowaną na cienkie plastry świeżą paprykę i pokrojoną na kawałki paprykę z nadzieniem z koziego sera (bądź innego słonego).Wszystko solidnie posypujemy startą wcześniej mozzarellą. I na 15 minut do piekarnika. Voilà!