Żeberka miodowe

Żeberka miodowe

Czas na mięcho;) trochę w spadku po walentynkach więc będzie też jednak na słodko. Przepis pochodzi od mojego taty, jest bardzo prosty no i moim skromnym zdaniem efekt jest rewelacyjny (nawet jeśli zdjęcie tego nie oddaje w 100%). Potrzebujecie 30 min na przygotowanie, 1,5h pieczenie. Można zrobić wcześniej i tylko odgrzać gdy przyjdą goście.:)

Składniki (ja z tej ilości nakarmiłam w sumie 10 osób;))

  • 1,75 kg żeberek
  • 5 cebuli,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 ml octu winnego
  • 200 ml miodu.
  • pieprz, sól, inne przyprawy
  • pół słoiczka przecieru pomidorowego

 

Żeberka kroimy na porcje. Solimy, pieprzymy i przyprawiamy czym lubimy. Ja dodaję jeszcze trochę zmielonej chili, ostatnio to moja ulubiona przyprawa. Obsmażamy na oleju porcje żeberk z każdej ze stron przez parę minut, tak aby się porządnie zrumieniły. Na tym samym tłuszczu smażymy aż do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Wyciskamy czosnek, dokładamy przecier i dolewamy ocet oraz miód. Na koniec podlewamy jeszcze 0,5-1 szklanką wody – tak aby żeberka całe się pokryły. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180stopni) na 1,5h. Można w trakcie pieczenia sprawdzić smak sosu. Jeśli wolicie bardziej kwaśne smaki, można dodać trochę octu, jeśli bardziej słodkie można dodać jeszcze miód. :)

Podajemy na przykład z czymś zielonym i ziemniakami.

  • Paulina

    Rewelacyjne żeberka. Muszę przyznać, że nigdy nie byłam ich fanką. Wydawały mi się za mało „efektowne” jak na przyjęcie rodzinne. Ale te żeberka robią prawdziwą furorę!!!! Przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil! Smak doskonały!!!! Super!!!

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      No dumna jestem teraz po prostu:) dziękuję za taki miły komentarz!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Chleb pszenno-orkiszowy

Jakiś czas temu zaczęłam przygodę z produkcją własnego, domowego chleba. Było kilka wzlotów i kilka (zakalcowatych) upadków :) Nie zrażam...

Zamknij