Kolejny efekt recyclingu produktów z szafki:) Pesto z bobu i orzechów macadamia.
Składniki:
- 1 puszka bobu – po odsączeniu 240 g
- 50 g sera monterigo – albo innego twardego (np parmezanu)
- garść ziół (bazylia, kolendra, lubczyk, natka pietruszki)
- 50 g orzechów macadamia
- 1- 2 ząbki czosnku (niech Was nie zmyli zdjęcie poniżej)
- oliwa z oliwek wg uznania – ja użyłam około 4-5 łyżek
Orzechy prażymy na patelni, a potem rozdrabniamy w moździerzu. Jest to zadanie trudne, jako że są to dosyć twarde orzechy. Jeśli bardzo zależy nam na jednolitej masie (mi nie zależało:)) to można wykorzystać zamiast macadamii piniole. Orzechy dodajemy do bobu, pociętych ziół, startego sera i wyciśniętego czosnku. Wszystko razem blendujemy na jak najbardziej jednolitą masę dodając oliwę z oliwek w takiej ilości aby ostateczna konsystencja nam odpowiadała.
Ja uwielbiam wcinać pesto na kanapkach. Ale świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu.
Uwaga odnośnie czosnku: Ja lubię czosnek. Bardzo. I mam tendencje do przesadzania. Jeśli jesteśmy wrażliwi na czosnek, albo po śniadaniu idziemy do pracy gdzie rozmawiamy z innymi ludźmi – 1 ząbek naprawdę wystarczy;)