Pesto z bobu

Kolejny efekt recyclingu produktów z szafki:) Pesto z bobu i orzechów macadamia.

Składniki:

  • 1 puszka bobu – po odsączeniu 240 g
  • 50 g sera monterigo – albo innego twardego (np parmezanu)
  • garść ziół (bazylia, kolendra, lubczyk, natka pietruszki)
  • 50 g orzechów macadamia
  • 1- 2 ząbki czosnku (niech Was nie zmyli zdjęcie poniżej)
  • oliwa z oliwek wg uznania – ja użyłam około 4-5 łyżek

Orzechy prażymy na patelni, a potem rozdrabniamy w moździerzu. Jest to zadanie trudne, jako że są to dosyć twarde orzechy. Jeśli bardzo zależy nam na jednolitej masie (mi nie zależało:)) to można wykorzystać zamiast macadamii piniole. Orzechy dodajemy do bobu, pociętych ziół, startego sera i wyciśniętego czosnku. Wszystko razem blendujemy na jak najbardziej jednolitą masę dodając oliwę z oliwek w takiej ilości aby ostateczna konsystencja nam odpowiadała.

Ja uwielbiam wcinać pesto na kanapkach. Ale świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu.

Uwaga odnośnie czosnku: Ja lubię czosnek. Bardzo. I mam tendencje do przesadzania. Jeśli jesteśmy wrażliwi na czosnek, albo po śniadaniu idziemy do pracy gdzie rozmawiamy z innymi ludźmi – 1 ząbek naprawdę wystarczy;)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pizza razowa ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem

Intensywnie korzystam z sezonu na zielone szparagi. Czasu jest mało, bo niestety szybko się kończą - w zeszłym roku skończyły...

Zamknij