Wigilijna kasza jaglana

Wigilijna kasza jaglana

Na pewno każdy z Was ma swoje ulubione potrawy pośród 12 wigilijnych dań. Ja co roku czekam na pierogi z kapustą i grzybami mojej Mamy, za którymi w ciągu roku generalnie nie przepadam, jednak w czasie Świąt smakują wyjątkowo.

Kasza jaglana z cebulką jest też jedną z potraw pojawiających się w mojej rodzinie na wigilijnym stole, zaraz obok kapusty z grochem :) Jest to bardzo prosta potrawa, nie wymagająca wiele pracy i wysiłku.

Oczywiście można ją przygotować także poza okresem Świąt, co Wam bardzo polecam, bo jest pyszna :) Zwłaszcza z dużą ilością podsmażonej cebulki :)

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 – 4 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko o drobnych oczkach i dosyć dokładnie myjemy pod zimną wodą.

Wodę zagotowujemy w garnku, lekko solimy i dodajemy masło. Wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 – 20 minut. W czasie gotowania nie mieszamy, chyba, że obawiamy się, że kasza się przypala. Po 15 minutach sprawdzamy czy woda wchłonęła płyn i czy nie jest za twarda. Jeśli jest mocno twarda, to można dolać odrobinę wody, ale ja wolę zdjąć kaszę z ognia, owinąć szczelnie w ręcznik i włożyć pod kołdrę na ok. godzinę, aby kasza „doszła” :)

W międzyczasie kroimy drobno cebulkę i smażymy na oliwie  z oliwek na złotobrązowy kolor.  Doprawiamy solą i pieprzem. Wyciągamy kaszę spod kołdry, dodajemy cebulkę,  mieszamy dokładnie i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy. Jeśli kasza jest zbyt sucha możemy dodać odrobinę oliwki, jeśli ta z cebulki nie wystarczy.

Podajemy na ciepło,  jako jedną z wigilijnych, postnych dań. 

Smacznego :) 

  • Ewa

    U mnie w moich rodzinnych stronach kasza jaglana to jedna z obowiązkowych potraw, ale podawana jest nie z podsmażana cebulką, ale z olejem lnianym :). Bardzo to danie lubię :)

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Nigdy nie próbowałam wersji z olejem lnianym. Może w tym roku namówię Mamę na dwie odmiany kaszy :)

  • relishmeals.blogspot.com

    O, tego dania nie znałam w tradycji świątecznej. Musi dobrze smakować, bardzo lubię kaszę jaglaną. 

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Jest bardzo dobre, takie słono – słodkie (przez cebulkę). Polecam :) 

  • Bhadra

    strasznie cebulowa ta kasza

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Fakt, daję zdecydowanie więcej cebuli niż moja Mama. Po prostu bardzo lubię jej słodkawy smak, który wg mnie dobrze przełamuje smak kaszy. Oczywiście zawsze można dać mniejszą ilość i wtedy kasza też jest smaczna :)

  • Agnieszka Mieszała

    W domu u mnie i u męża nie było nigdy tradycyjnej kaszy wigilijnej – wypróbowałam przepis z ciekawości przed świętami – faktycznie proste i pyszne :). Muszę w przyszłym roku wprowadzić to danie do repertuaru wigilijnego ;)

Przeczytaj poprzedni wpis:
likier czekoladowo - wiśniowy
Likier czekoladowo – wiśniowy

Kiedyś wydawało mi się, że likiery to sztuka tajemna. Po tym jednak kiedy Ola pokazała, że generalnie przygotowanie takiego trunku...

Zamknij