Lubię przepisy, które są w pewien sposób oryginalne i stanowią połączenie nietypowych smaków i składników. Przede wszystkim dlatego, że przygotowanie takich potraw stanowi wyzwanie i wymaga dużej kreatywności :)
Często jednak jest tak, że to proste, podstawowe przepisy stanowią bazę najlepszych potraw. Jestem pewna, że każdy z nas ma chociaż jeden taki swój sprawdzony przepis.
U mnie takim przepisem jest dzisiejszy sos pomidorowy. Wyszedł mi trochę przypadkiem, ale od tego czasu jest moim ulubionym. Sos jest bardzo aromatyczny, gęsty i treściwy. Słodko – słony. Do tego bardzo uniwersalny – pasuje do makaronów, ravioli, gnocchi, ale sprawdzi się także jako sos do mięs, np. piersi z kurczaka. Propozycje wykorzystania już niedługo :)
Składniki:
- 2 puszki pomidorów krojonych (bez skórek i środku)
- 8 -10 suszonych pomidorów
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki kaparów
- 4-5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- garść świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1/3 – 1/2 szklanki oliwy z oliwek