Jajecznica ze szczypiorkiem i mozzarellą

Zielona jajecznica z dymką, szczypiorkiem i mozzarellą

Odrobinę urozmaicony pomysł na tradycyjną jajecznicę – dla tych, co lubią szczypiorek, który jest głównym składnikiem (poza jajkami :))

Składniki (na jedną porcję)

  • 2 jajka
  • kilka łyżek śmietany 30%
  • ok. 8 kulek mini mozzarelli (ale może być też zwykła mozzarellą pokrojona w kostkę)
  • pół szklanki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 1 – 2 nieduże cebulki dymki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Cebulkę dymkę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Jajka rozbijamy do osobnego naczynia i mieszamy ze śmietaną. Masę jajeczną przelewamy na patelnię z cebulką. Dodajemy mozzarellę i szczypiorek. Smażymy do ulubionej konsystencji, doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Mozzarella może puścić odrobinę wody, ale nie należy się tym przejmować (ewentualnie można zastąpić mozzarellę z zalewy, mozzarellą do pizzy).

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ślimaki z chorizo i suszonymi pomidorami
Finger food: zawijańce z chorizo, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Bardzo lubię przygotowywać wszelkiego rodzaju finger food. Mam swoje stałe, sprawdzone pozycje, jednak przy każdej nadarzającej okazji staram się wypróbować...

Zamknij