Odrobinę urozmaicony pomysł na tradycyjną jajecznicę – dla tych, co lubią szczypiorek, który jest głównym składnikiem (poza jajkami :))
Składniki (na jedną porcję)
- 2 jajka
- kilka łyżek śmietany 30%
- ok. 8 kulek mini mozzarelli (ale może być też zwykła mozzarellą pokrojona w kostkę)
- pół szklanki drobno pokrojonego szczypiorku
- 1 – 2 nieduże cebulki dymki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Cebulkę dymkę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Jajka rozbijamy do osobnego naczynia i mieszamy ze śmietaną. Masę jajeczną przelewamy na patelnię z cebulką. Dodajemy mozzarellę i szczypiorek. Smażymy do ulubionej konsystencji, doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Mozzarella może puścić odrobinę wody, ale nie należy się tym przejmować (ewentualnie można zastąpić mozzarellę z zalewy, mozzarellą do pizzy).
Smacznego :)