Finger food: zawijańce z chorizo, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Bardzo lubię przygotowywać wszelkiego rodzaju finger food. Mam swoje stałe, sprawdzone pozycje, jednak przy każdej nadarzającej okazji staram się wypróbować coś nowego. 

Moi znajomi już wiedzą, że jeśli tylko organizujemy jakieś domowe spotkanie to, niezależnie od jego charakteru, stół będzie pełen. Czasami wręcz wpadam w tak entuzjastyczny nastrój, że zapominam, ile osób będzie obecnych, co kończy się tym, że cztery osoby siedzą przy stole zastawionym na co najmniej 10 ;) Ostatnio poradzono mi wręcz, abym po tym, jak opracuję menu na imprezę, wykreślała z 1/3 pozycji, a i tak jedzenie będzie w bród ;)

W związku z moimi zapędami staram się też zawsze, aby większość przygotowywanych przekąsek była szybka i mało skomplikowana. Te ślimaczki z ciasta francuskiego serwowałam już kilka razy, a ich zdecydowaną zaletą, jak większości potraw z ciasta francuskiego, jest to, że możemy je szybko przygotować, gdy okaże się, że jednak zaplanowaliśmy za mało :) Mając w lodówce awaryjne opakowanie ciasta francuskiego, możemy je nafaszerować tym, co mamy pod ręką, wrzucić do piekarnika i po 15 minutach mamy ciepłą przegryzkę.

Polecam :) 

Składniki (na ok. 10 ślimaczków)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 125 g chorizo
  • ok 100 g mozzarelli do pizzy
  • 8 – 10 suszonych pomidorów

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Chorizo i pomidory kroimy w drobne kawałki. Mozzarellę trzemy na tarce.

Schłodzony płat ciasta rozwijamy na desce lub blacie. Posypujemy jedną warstwą sera, a następnie równomiernie wykładamy chorizo i suszone pomidory. Posypujemy kolejną warstwą sera. Zaczynając od krótszego boku zawijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy na ok 2-3 cm krążki. Układamy na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez ok 10 – 15 minut. Podajemy na ciepło.

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z zielonym pesto, kurczakiem i bobem

Jest słonecznie i ciepło, szkoda traci czas w kuchni. A jeść trzeba. Więc dziś taki szybki makaron.  Składniki na 2...

Zamknij