Propozycja na niedzielne śniadanie.
Składniki na 2 porcje:
- 5 jajek (dosyć dużych)
- 1/4 -1/2 szklanki śmietany 30%
- 6-8 małych pieczarek
- kilka suszonych pomidorów
- 6 plasterków boczku
- masło
- sól
- pieprz
Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki. Podsmażyć na maśle – pieczarki powinny być mocno rumiane, a nie wodniste.
Boczek pokroić w paseczki, usmażyć na chrupko. Pomidory pokroić w dosyć cienkie paseczki.
Jajka w osobnym naczyniu rozbełtać ze śmietaną (ilość zależy od wielkości jajek, przy czym im więcej śmietany tym jajecznica będzie bardziej kremowa).
Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, wylać masę jajeczną. Już pod sam koniec, kiedy jajecznica będzie praktycznie gotowa, dodać pieczarki, pomidory i boczek i szybko wymieszać (dzięki temu dodatki nie zabarwią jajek). Jako dodatek bardzo dobrze sprawdzają się też kapary, jeżeli ktoś akurat ma pod ręką.
Najlepsza z gorącym, chrupiącym pieczywem (najlepiej zrumienionym na patelni z odrobiną masełka) oraz mocną, aromatyczną kawą. I można zacząć dzień :)
Polecam!