Jajecznica z boczkiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Propozycja na niedzielne śniadanie.

Składniki na 2 porcje:

  • 5 jajek (dosyć dużych)
  • 1/4 -1/2 szklanki śmietany 30%
  • 6-8 małych pieczarek
  • kilka suszonych pomidorów
  • 6 plasterków boczku
  • masło
  • sól
  • pieprz

Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki. Podsmażyć na maśle – pieczarki powinny być mocno rumiane, a nie wodniste.
Boczek pokroić w paseczki, usmażyć na chrupko. Pomidory pokroić w dosyć cienkie paseczki.
Jajka w osobnym naczyniu rozbełtać ze śmietaną (ilość zależy od wielkości jajek, przy czym im więcej śmietany tym jajecznica będzie bardziej kremowa).

Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, wylać masę jajeczną.  Już pod sam koniec, kiedy jajecznica będzie praktycznie gotowa, dodać pieczarki, pomidory i boczek i szybko wymieszać (dzięki temu dodatki nie zabarwią jajek). Jako dodatek bardzo dobrze sprawdzają się też kapary, jeżeli ktoś akurat ma pod ręką.

Najlepsza z gorącym, chrupiącym pieczywem (najlepiej zrumienionym na patelni z odrobiną masełka) oraz mocną, aromatyczną kawą. I można zacząć dzień :)

Polecam!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Polędwiczki wieprzowe w sosie cytrynowym i płatkach migdałowych

Polędwiczki wieprzowe można bardzo łatwo i szybko przygotować. Nie mają wyraźnego smaku, więc doskonale przyjmują smaki, które dla nich przewidzimy....

Zamknij