Przepis z wykorzystaniem mojego ulubionego sosu pomidorowego. Jeden z tych, które pozwalają na szybkie przygotowanie fajnego obiadu (pod warunkiem jednak, że słoiczek sosu będzie na nas czekał w lodówce, a że wytrzymuje spokojnie kilka dni, to możemy sobie zrobić sosu na zapas i mieć pomidorowy maraton :)).
Właśnie takie potrawy lubię serwować w trakcie tygodnia, kiedy wracamy do domu głodni i negatywnie nastawieni do wizji dłuższego oczekiwania na jedzenie ;) W takim przypadku podstawą jest, aby przygotowanie posiłku zajęło maksymalnie pół godziny, a najlepiej, aby w czasie potrzebnym na ugotowanie np. makaronu, możliwe było uszykowanie pozostałych składników :)
Składniki (na 2 – 3 porcje)
- opakowanie gnocchi (500 g)
- 125 g boczku
- ok 60 – 70 g oliwek czarnych bez pestek
- 250 g sosu pomidorowego
- opakowanie mini mozzarelli (125 g)
- łyżka świeżo startego parmezanu (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek