Gnocchi z boczkiem, mozzarellą i oliwkami w sosie pomidorowym

Przepis z wykorzystaniem mojego ulubionego sosu pomidorowego. Jeden z tych, które pozwalają na szybkie przygotowanie fajnego obiadu (pod warunkiem jednak, że słoiczek sosu będzie na nas czekał w lodówce, a że wytrzymuje spokojnie kilka dni, to możemy sobie zrobić sosu na zapas i mieć pomidorowy maraton :)).

Właśnie takie potrawy lubię serwować w trakcie tygodnia, kiedy wracamy do domu głodni i negatywnie nastawieni do wizji dłuższego oczekiwania na jedzenie ;) W takim przypadku podstawą jest, aby przygotowanie posiłku zajęło maksymalnie pół godziny, a najlepiej, aby w czasie potrzebnym na ugotowanie np. makaronu, możliwe było uszykowanie pozostałych składników :)

Składniki (na 2 – 3 porcje)

  • opakowanie gnocchi (500 g)
  • 125 g boczku
  • ok 60 – 70 g oliwek czarnych bez pestek
  • 250 g sosu pomidorowego
  • opakowanie mini mozzarelli  (125 g)
  • łyżka świeżo startego parmezanu (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Przygotowujemy sos pomidorowy zgodnie z przepisem.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Oliwki kroimy na połówki. Dodajemy boczek, oliwki oraz kulki mozzarelli do sosu (kilka kulek możemy zostawić do ozdoby).
Gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem. Wykładamy na talerz, dodajemy pozostałe kulki mozzarelli, sypiemy parmezanem. I gotowe :)
Smacznego :)
Przeczytaj poprzedni wpis:
Sos pomidorowy (mój ulubiony)

Lubię przepisy, które są w pewien sposób oryginalne i stanowią połączenie nietypowych smaków i składników. Przede wszystkim dlatego, że przygotowanie...

Zamknij