Gnocchi z wędzonym łososiem, szpinakiem i kaparami

Ostatnio chodziła za mną ochota na coś słonego. Moja dzisiejsza propozycja, a także kilka innych potraw, które również pojawią się na blogu, są konsekwencją tej ochoty :)

Naturalna słoność łososia wędzonego i kaparów przełamana została w tym daniu kremowym sosem na bazie mascarpone. Tym razem zależało mi na czasie, więc użyłam gotowych gnocchi, których ugotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Polecam wszystkim wielbicielom łososia.

Składniki na 3 porcje:

  • opakowanie gnocchi (500 g)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 – 2 łyżki kaparów
  • pół opakowania serka mascarpone (ok. 125 g)
  • ok. 1/2 szklanki śmietany 30%
  • garść szpinaku (ja użyłam mrożonego w kulkach – wyszły 4 kulki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Szpinak rozmrozić, poszatkować na drobno. Do garnka lub na patelnię przełożyć mascarpone, śmietanę, szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Podgrzewać na średnim ogniu, aż składniki połączą się na gładką maskę, a sos odrobinę zgęstnieje. Gnocchi ugotować, wyciągając na 2 minuty przed upływem czasu podanego na opakowaniu (gnocchi podgotujemy jeszcze w sosie). Odcedzić. Przełożyć do sosu. Następnie dodać łososia pokrojonego na kawałki oraz kapary. Wymieszać, spróbować i dopiero doprawić do smaku solą i pieprzem (doprawiając przed dodaniem łososia i kaparów, które również mają wyraźnie słony smak, możemy łatwo przesolić całą potrawę).

Przekładać na talerze i podawać.

Smacznego!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jabłecznik w cieście francuskim

W ten weekend zostałam uraczona staropolską gościnnością. Odwiedzając mojego przyjaciela zostałam poczęstowana różnymi specjałami w tym przepysznym królikiem (wikt pierwsza...

Zamknij