Zawsze staramy się pisać źródło naszych przepisów, jeśli skądś jest wyraźna inspiracja … Tu dokładnie nie pamiętam… albo to było domowe przedszkole, albo Tik Tak;)
Smak dzieciństwa. Odkąd zobaczyłam ten przepis w telewizji maltretowałam (tak, to słowo jest celowe) mamę aby w wakacje na obiady robiła mi truski kluski. Najlepsze są z lipcowych polskich truskawek. Słodkich, intensywnie czerwonych, z których wręcz kapie sok. Propozycja dobra na śniadanie, letni obiad czy podwieczorek.
Składniki na 2 porcje:
- 250 g truskawek
- 2 małe opakowania jogurtu (ewentualnie śmietana lub mleko)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 porcje makaronu
Truskawki kroimy w plastry (zostawiając parę do dekoracji) i zalewamy jogurtem z cukrem i mieszamy, tak żeby truskawki puściły soki.. Odstawiamy na pół h do lodówki. Makaron gotujemy z odrobiną soli. Makaron można podawać na ciepło lub na zimno. Jak kto lubi. Ja wolę jak makaron jest ciepły, a sos zimny:). Na wierzch kładziemy kilka truskawek nie wykorzystanych w sosie. I już:)