Truski – kluski

Zawsze staramy się pisać źródło naszych przepisów, jeśli skądś jest wyraźna inspiracja … Tu dokładnie nie pamiętam… albo to było domowe przedszkole, albo Tik Tak;)

Smak dzieciństwa. Odkąd zobaczyłam ten przepis w telewizji maltretowałam (tak, to słowo jest celowe) mamę aby w wakacje na obiady robiła mi truski kluski. Najlepsze są z lipcowych polskich truskawek. Słodkich, intensywnie czerwonych, z których wręcz kapie sok. Propozycja dobra na śniadanie, letni obiad czy podwieczorek.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g truskawek
  • 2 małe opakowania jogurtu (ewentualnie śmietana lub mleko)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 porcje makaronu

Truskawki kroimy w plastry (zostawiając parę do dekoracji) i zalewamy jogurtem z cukrem i mieszamy, tak żeby truskawki puściły soki.. Odstawiamy na pół h do lodówki. Makaron gotujemy z odrobiną soli. Makaron można podawać na ciepło lub na zimno. Jak kto lubi. Ja wolę jak makaron jest ciepły, a sos zimny:). Na wierzch kładziemy kilka truskawek nie wykorzystanych w sosie. I już:)

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Chlebek ziemniaczany

Przymierzam się już od jakiegoś czasu do zrobienia chleba - to kolejny krok w mojej kulinarnej karierze. Zaczynam od łatwych...

Zamknij