Tak zwana sezonowa sałatka – jej główną treścią są zielone szparagi i truskawki, które ostatnio nas zasypały. Jest prosta, lekka i bardzo aromatyczna.
Składniki (na 8 porcji):
- 2 pęczki szparagów
- 300 g truskawek
- opakowanie rukoli (około 100g)
- opakowanie koziego serek w rulonie
- orzeszki pini – 3 garście
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżka olej z orzechów włoskich
- 1 łyżka biały ocet balsamiczny
- 1 łyżka miodu (ewentualnie)
- pieprz, sól
- zioła takie jak lubimy
Szparagi myjemy i obgotowujemy 3 do 5 minut we wrzątku z dodatkiem soli i cukru, pilnując aby główki szparagów pozostały ponad taflą wody. Truskawki kroimy na połówki, serek kroimy w plastry. Na talerzach układamy garść rukoli, truskawki, szparagi. Posypujemy orzeszkami piniowymi. Łączymy oliwę, olej, ocet i ewentualnie miód. dodajemy pieprz i zioła (może być oregano, może trochę bazylii, majeranek, tymianek). Polewamy sosem i voilà!