Sałatka z zielonych szparagów, truskawek i koziego serka

Tak zwana sezonowa sałatka – jej główną treścią są zielone szparagi i truskawki, które ostatnio nas zasypały. Jest prosta, lekka i bardzo aromatyczna.

Składniki (na 8 porcji):

  • 2 pęczki szparagów
  • 300 g truskawek
  • opakowanie rukoli (około 100g)
  • opakowanie koziego serek w rulonie
  • orzeszki pini – 3 garście
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 1 łyżka olej z orzechów włoskich
  • 1 łyżka biały ocet balsamiczny
  • 1 łyżka miodu (ewentualnie)
  • pieprz, sól
  • zioła takie jak lubimy
Szparagi myjemy i obgotowujemy 3 do 5 minut we wrzątku z dodatkiem soli i cukru, pilnując aby główki szparagów pozostały ponad taflą wody. Truskawki kroimy na połówki, serek kroimy w plastry. Na talerzach układamy garść rukoli, truskawki, szparagi. Posypujemy orzeszkami piniowymi.  Łączymy oliwę, olej, ocet i ewentualnie miód. dodajemy pieprz i zioła (może być oregano, może trochę bazylii, majeranek, tymianek). Polewamy sosem i voilà!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pizzowy zawijaniec

Trochę inny sposób na podanie pizzy, który sprawdzi się przede wszystkim na domowych imprezach, a na zimno także na piknikach...

Zamknij