Najważniejszą zaletą makaronów, poza oczywiście smakiem :), jest dla mnie szybkość ich przygotowania. Ten również taki jest, zwłaszcza jeśli wcześniej przygotujemy sobie zapas sosu pomidorowego. Wtedy przygotowanie obiadu trwa tyle co ugotowanie makaronu.
Jako dodatki użyłam tuńczyka z puszki (w zalewie wodnej) oraz kaparów – całość, w połączeniu z sosem pomidorowym, dała aromatyczny, słodko – słony efekt.
Składniki (na 2 porcje)
- 300 g suchego makaronu (ja użyłam rigatoni)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 łyżki kaparów
- 2 szklanki sosu pomidorowego (np. z tego przepisu)
- 3-4 łyżki świeżo startego parmezanu
Makaron gotujemy al dente. Sos pomidorowy podgrzewamy, następnie dodajemy do niego tuńczyka oraz kapary. Makaron mieszamy z sosem w osobnym naczyniu lub bezpośrednio na talerzu. Posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego :)