Pomidorowy makaron z tuńczykiem

Najważniejszą zaletą makaronów, poza oczywiście smakiem :), jest dla mnie szybkość ich przygotowania. Ten również taki jest, zwłaszcza jeśli wcześniej przygotujemy sobie zapas sosu pomidorowego. Wtedy przygotowanie obiadu trwa tyle co ugotowanie makaronu. 

Jako dodatki użyłam tuńczyka z puszki (w zalewie wodnej) oraz kaparów – całość, w połączeniu z sosem pomidorowym, dała aromatyczny, słodko – słony efekt. 

Składniki (na 2 porcje)

  • 300 g suchego makaronu (ja użyłam rigatoni)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 szklanki sosu pomidorowego (np. z tego przepisu)
  • 3-4 łyżki świeżo startego parmezanu

Makaron gotujemy al dente. Sos pomidorowy podgrzewamy, następnie dodajemy do niego tuńczyka oraz kapary. Makaron mieszamy z sosem w osobnym naczyniu lub bezpośrednio na talerzu. Posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Masełko z pieczonego czosnku

Banalnie prosta propozycja dla wszystkich maniaków czosnku ;) Masełko czosnkowe w trochę innym wydaniu, bo z pieczonym czosnkiem. Użycie pieczonego czosnku,...

Zamknij