Chlebek ziemniaczany

Przymierzam się już od jakiegoś czasu do zrobienia chleba – to kolejny krok w mojej kulinarnej karierze. Zaczynam od łatwych rzeczy, więc moi drodzy, jeśli tak jak ja, dopiero startujecie z domową piekarnią, nie lękajcie się tego przepisu!  To naprawdę prosty chlebek ziemniaczany. Taki właściwie niby chleb, bo jego smak odbiega od znanego nam pieczywa. Jest dużo bardziej syty i wilgotny.  Dla mnie jego niewątpliwą zaletą jest to, że zawiera ziemniaki:) ale to już takie moje małe zboczenie:) Jeśli macie ugotowane ziemniaki, czas przygotowania to około 20 minut+ pieczenie 15 minut – dacie radę zrobić go na śniadanie:) 

Składniki na 6 porcji:

  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 30 g masła
  • 4 łyżki mleka (lub więcej w razie potrzeby)
  • 170 g ugotowanych ziemniaków
  • trochę mleka lub jajko do posmarowania chlebka
  • łyżeczka zmielonej słodkiej papryki
Włączyć piekarnik na 220 stopni. Ziemniaki utłuc (nie dodając mleka ani masła). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i rozetrzeć w palcach z mąką, aż masło rozdrobni się zupełnie. Ziemniaki wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę z masłem i wszytko razem wymieszać. Ugnieść na jednolite ciasto,  w razie potrzeby dodając mleko.Zagniecione ciasto rozwałkować na stolnicy na placek o wysokości 2 cm i średnicy około 15 cm. Ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem. Wierzch placka naciąć tak aby powstało 6 porcji. Posmarować wierzch mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i opruszyć papryką.Piec 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze koloru. Studzić na drucianej kratce i połamać na porcje. Ja podałam go z mlekiem:)

Za przepis dziękuję książce: Pieczone przysmaki od Rider’s Digest.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Puree z kukurydzy i boczku

Puree z kukurydzy i boczku jest dla mnie przykładem na to, jak połączenie kilku prostych składników może dać zniewalający dla...

Zamknij