Spaghetti all’amatriciana

Spaghetti all’amatriciana jest jednym z klasycznych i bardziej znanych dań kuchni włoskiej – w menu włoskich restauracji jest stałą pozycją, zaraz obok spaghetti (tudzież makaron innego kształtu :)) alla carbonara, alla arrabiata czy spaghetti alla putanesca. Cechą wspólną wszystkich powyższych potraw jest prostota – rozumiana jako prostota składników, które jednak przekładają się na pełnię smaków :) Dzisiejsza propozycja zaś to nic innego, jak makaron z pysznym sosem pomidorowym i boczkiem. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 25 minut :) 

Jakkolwiek przy tym lubię kulinarne eksperymenty i mieszanie różnorodnych smaków,ostatnio dochodzę do wniosku, że prostota w kuchni i nieprzekombinowanie jest dużą zaletą, a najprostsze smaki są tymi, do których lubimy wracać najczęściej :) 

Składniki (na 2 porcje)

  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g boczku 
  • 350 g pomidorów (świeżych bądź z puszki – ja dałam 1 puszkę pokrojonych)
  • 1 papryczka peperonico
  • sól
  • pieprz
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 50 g startego parmezanu bądź pecorino 

Na patelni rozgrzewamy oliwę  z oliwek i podsmażamy na niej boczek.  Gdy będzie podsmażony, dodajemy pomidory z puszki i papryczkę drobno posiekaną. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i zostawiamy sos, aby wszystkie smaki przegryzły się.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem. Mieszamy dokładnie, aby cały sos oblepił makaron. Przekładamy na talerze, posypujemy szczodrze parmezanem lub serem pecorino i podajemy. 

Smacznego :) 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Placek dyniowy (Pumpkin pie)

 To jest chyba jedno z bardziej popularnych wypieków dyniowych zza oceanu :) U mnie w domu robi się to ciasto...

Zamknij