Spaghetti all’amatriciana jest jednym z klasycznych i bardziej znanych dań kuchni włoskiej – w menu włoskich restauracji jest stałą pozycją, zaraz obok spaghetti (tudzież makaron innego kształtu :)) alla carbonara, alla arrabiata czy spaghetti alla putanesca. Cechą wspólną wszystkich powyższych potraw jest prostota – rozumiana jako prostota składników, które jednak przekładają się na pełnię smaków :) Dzisiejsza propozycja zaś to nic innego, jak makaron z pysznym sosem pomidorowym i boczkiem. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 25 minut :)
Jakkolwiek przy tym lubię kulinarne eksperymenty i mieszanie różnorodnych smaków,ostatnio dochodzę do wniosku, że prostota w kuchni i nieprzekombinowanie jest dużą zaletą, a najprostsze smaki są tymi, do których lubimy wracać najczęściej :)
Składniki (na 2 porcje)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 125 g boczku
- 350 g pomidorów (świeżych bądź z puszki – ja dałam 1 puszkę pokrojonych)
- 1 papryczka peperonico
- sól
- pieprz
- 300 g makaronu spaghetti
- 50 g startego parmezanu bądź pecorino
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej boczek. Gdy będzie podsmażony, dodajemy pomidory z puszki i papryczkę drobno posiekaną. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i zostawiamy sos, aby wszystkie smaki przegryzły się.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem. Mieszamy dokładnie, aby cały sos oblepił makaron. Przekładamy na talerze, posypujemy szczodrze parmezanem lub serem pecorino i podajemy.
Smacznego :)