Spaghetti z wędzonym kurczakiem i serem Mimolette

Lekko urozmaicona wersja klasycznego makaronu aglio e olio e pepperonico, czyli makaronu z oliwą, czonkiem oraz papryczką chilli.

Pomysł na ten makaron znalazłam jakiś czas temu tutaj i od tego momentu zaliczam go do moich ulubionych przepisów. Robiłam go też w wersji z boczkiem zamiast kurczaka wędzonego i było super. Innym razem dodałam suszonych pomidorów i także bardzo fajnie się komponowały. Polecam bardzo, bo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę :)

Składniki (na dwie porcje)

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 2 piersi z kurczaka wędzone
  • łyżeczka suszonej papryczki chilli (zamiennie używam świeżej – wtedy daję 1 drobno pokrojoną papryczkę, bez pestek)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 100 g sera mimolette, startego na tarce
  • opcjonalnie – suszone pomidory pokrojone na kawałki
  • sól
  • pieprz

Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oliwy. Zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wylewamy sporą ilość oliwy (ok 1/3 szklanki), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz papryczkę chilli. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aby oliwa przeszła aromatem przypraw, uważając, aby czosnek i papryczka nie spaliły się.

Makaron gotujemy al dente. Odsączamy.

Kurczaka przekładamy do oliwy. Mieszamy. Dodajemy makaron i mieszamy wszystko razem. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Przekładamy na talerze i posypujemy starym serem.

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pieczony kurczak z sosem Jack Daniels i pomarańczowe marchewki

Mówiłam, że pojawią się propozycje wykorzystania sosu Jack Daniels i oto jedna z nich:). Kurczak pieczony w boczku podany z...

Zamknij