Rożki z ciasta francuskiego z ricottą i żurawiną

Lubię mieć pod ręką opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu zawsze, gdy najdzie mnie ochota na jakąś przekąskę, szczególnie słodką, jestem w stanie w krótkim czasie przygotować coś przy użyciu ciasta i innych składników, które akurat są w domu. 

Tak był z dzisiejszymi rożkami z ciasta francuskiego. Ekspresowy i prosty przepis, w sam raz, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. I to szybko :) Kremowe nadzienie na bazie serka ricotta z suszoną żurawiną i cytrynową nutą. Bardzo orzeźwiające.

Składniki (na ok. 10 ciastek)

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • kilka łyżek suszonej żurawiny
  • opakowanie ricotty (250 g)
  • 1 jajko
  • kilka łyżek cukru pudru (w zależności, jak słodkie nadzienie lubimy)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Mieszamy dokładnie razem ricottę, jajko, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Dodajemy suszoną żurawinę.

Płat ciasta francuskiego kroimy w kwadraty. Na każdym kładziemy ok. łyżki nadzienia i zaklejamy dokładnie brzegi, tak aby powstały trójkąty.

Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z zielonych szparagów, truskawek i koziego serka

Tak zwana sezonowa sałatka - jej główną treścią są zielone szparagi i truskawki, które ostatnio nas zasypały. Jest prosta, lekka...

Zamknij