Ricotta z miodem, bakaliami i cynamonem

Preferuję śniadania, które z jednej strony będą w miarę lekkie i szybkie, ale jednocześnie pozwolą bez burczenia w brzuchu przetrwać do godzin wczesno-popołudniowych. W takim przypadku zazwyczaj idealnie sprawdza się miseczka jogurtu z domowym musli czy owsianka. Jednak wczoraj miałam potrzebę na coś innego, a że w głębinach lodówki wyszukałam akurat pojemniczek sera ricotta, przyszedł mi do głowy pomysł na śniadanie będące połączeniem przysmaku z dzieciństwa – polskiego twarogu z miodem oraz greckiego deseru, który zazwyczaj przyrządza się na bazie gęstego jogurtu. A dodatek soku pomarańczowego spowodował, że podczas jedzenia, aż czuło się słońce, które niedługo zagości u nas na dłużej (mam taką nadzieję :)). 

Składniki (na 1 osobę)

  • 200 g ricotty
  • 2-3 suszone figi
  • 2-3 suszone morele
  • 2-3 suszone daktyle
  • garść migdałów (ze skórką)
  • 2-3 łyżki miodu
  • skórka z 1/2 niedużej pomarańczy
  • kilka łyżek świeżego soku pomarańczowego
  • ok. pół łyżeczki cynamonu
Suszone owoce pokroić w drobną kostkę lub paseczki i zalać sokiem z pomarańczy. Ostawić, aby owoce nasiąkły sokiem.
Migdały pokroić w paseczki i podprażyć na suchej patelni.
W międzyczasie wymieszać serek ricotta ze skórką pomarańczową i 1 łyżką miodu (to jest opcjonalne – ja chciałam przełamać pewną słoność, którą mają dostępne w Polsce pudełkowe serki).
Przełożyć serek do miseczki i posypać suszonymi owocami i migdałami. Polać pozostałym miodem (najlepiej ciepłym – pycha :)) oraz szczodrze posypać cynamonem.
Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Rolada z kurczakiem i brokułami

Jeszcze jeden przepis, który dostałam w prezencie od Pani S. :) Okazał się być rewelacją! Nie wymaga dużo nakładu pracy,...

Zamknij