Prosty i pożywny sposób na śniadanie bądź lunch. Jak dla mnie bardzo udana kompozycja smakowa:)
Składniki:
- 1 bajgiel (lub inne pieczywo)
- kremowy serek (np. Philadelfia)
- 1-2 plasterki wędzonego łososia
- kilka plasterków awokado
- Łyżka majonezu
- kilka kropel soku z cytryny
- niecały ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)
- sól
- pieprz
- rukola lub szpinak (opcjonalnie)
Bajgla posmarować kremowym serkiem. Na serek położyć plasterki wędzonego łososia, a następnie plasterki awokado.
Majonez doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać odrobinę czosnku. Jeśli majonez jest bardzo gęsty można dodać odrobinę jogurtu naturalnego, a dbający o linię mogą w ogóle zrezygnować z majonezu na rzecz jogurtu (wtedy najlepiej użyć gęstego, greckiego).
Do kanapki pasowałaby też rukola lub np. świeży młody szpinak, ale akurat nie miałam ich pod ręką.
Jedno z moich ulubionych połączeń kolorystyczno – smakowych. Polecam, życząc wszystkim miłego dnia, mimo śniegu, który zaskoczył drogowców, niesprawnej komunikacji miejskiej oraz kierowców jeżdzących na letnich oponach :)