Bajgiel z kremowym serkiem, wędzonym łososiem i awokado

Bajgiel z kremowym serkiem, wędzonym łososiem i awokado

Prosty i pożywny sposób na śniadanie bądź lunch. Jak dla mnie bardzo udana kompozycja smakowa:)

Składniki:

  • 1 bajgiel (lub inne pieczywo)
  • kremowy serek (np. Philadelfia)
  • 1-2 plasterki wędzonego łososia
  • kilka plasterków awokado
  • Łyżka majonezu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • niecały ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)
  • sól
  • pieprz
  • rukola lub szpinak (opcjonalnie)

Bajgla posmarować kremowym serkiem. Na serek położyć plasterki wędzonego łososia, a następnie plasterki awokado.

Majonez doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać odrobinę czosnku. Jeśli majonez jest bardzo gęsty można dodać odrobinę jogurtu naturalnego, a dbający o linię mogą w ogóle zrezygnować z majonezu na rzecz jogurtu (wtedy najlepiej użyć gęstego, greckiego).

Do kanapki pasowałaby też rukola lub np. świeży młody szpinak, ale akurat nie miałam ich pod ręką.

Jedno z moich ulubionych połączeń kolorystyczno – smakowych. Polecam, życząc wszystkim miłego dnia, mimo śniegu, który zaskoczył drogowców, niesprawnej komunikacji miejskiej oraz kierowców jeżdzących na letnich oponach :)

Nie znaleźliśmy podobnych postów

Przeczytaj poprzedni wpis:
Muffiny pomarańczowo - makowe
Muffiny pomarańczowo – makowe

Szybkie, mięciutkie, nie za słodkie i bardzo aromatyczne. Idealne na drugie śniadanie :) Składniki na ok. 10 - 12 sztuk...

Zamknij