Owsiane ciasteczka z suszoną żurawiną i czekoladą

Zgodnie z zamówieniem coś dla osób dbających o linię i zdrowie zgodnie z dietą Montignaca (ale niestety dopiero w fazie II :)). Wbrew obiegowej opinii, że wszystko, co zdrowe jest równocześnie niesmaczne, te ciasteczka są pyszne i bardzo sycące, chociaż jako słodkolubna osoba przyznaję, że jak dla mnie były trochę za zdrowe (osobiście dodałabym gorzkiej czekolady pół na pół z mleczną, albo najlepiej samą mleczną :)). 

Składniki na ok. 25 ciasteczek (przepis za mojewypieki.blox.pl z moimi drobnymi modyfikacjami)

  • 120 g miękkiego masła
  • 70 g jasnego brązowego cukru (można zastąpić fruktozą)
  • 1 jajko
  • 100 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich) albo żytnich
  • 140 g mąki pszennej razowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g suszonej żurawiny

Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Dodać jajko, dalej ucierając. Wsypać resztę składników, wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki, potem studzić na kratce.

I gotowe :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pizza z karmelizowaną gruszką, camembertem i orzechami laskowymi

Pizza na cieście wg przepisu Jamiego Oliviera. Według mnie jedno z ciekawszych połączeń smakowych - na pizzy sprawdziło się idealnie. Przepis...

Zamknij