Gliniaste, wilgotne ciasto na bazie białej czekolady. Bardzo proste w przygotowaniu. W smaku bardzo, bardzo słodkie, z karmelowym posmakiem dzięki użyciu brązowego cukru.
Zazwyczaj do blondies dodaje się różne dodatki, jak np. wiórki kokosowe czy migdały, ja jednak potrzebowałam akurat „czystego ciasta”, aby potem użyć go do cake popsów. Możemy jednak śmiało modyfikować poniższy przepis i dodać ulubione składniki.
Składniki na 6-8 kwadratów tak ok. 5×5 cm
- 115 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 jajko (całe)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ew. aromatu waniliowego)
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki białej czekolady, pokrojonej
Masło rozpuścić w garnku z cukrem. Zdjąć z ognia i chwilkę ostudzić. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy (jeśli masa maślano – cukrowa będzie za gorąca, jajko może nam się zmienić w jajecznicę). Na koniec dodać makę i sól oraz białą czekoladę. Wymieszać dokładnie.
Piekarnik nastawić na ok. 175 stopni. Ciasto przełożyć do formy (u mnie foremka keksowa o wymiarach 25x13x6 – wyszło dosyć niskie) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 10-12 minut – zbyt długie pieczenie spowoduje, że ciasto straci swoją gliniastość.
Smacznego!