Co podać na deser podczas obiadu ze (zbyt) rzadko widzianymi przyjaciółmi? :) Najlepiej coś co będą długo wspominać, także wtedy, gdy już wrócą do odległej stolicy i z powrotem przejdą na dietę ;) Długo myślałam, ale sądzę (także po późniejszej reakcji :)), że ostatecznie wybrałam idealny sposób na uroczyste uczczenie powrotu do wstrzemięźliwości :)
Deser czekoladowy z obłędną ilością czekolady (prawie cztery tabliczki :)), która wypływa z gorącego wnętrza. Prawdziwie uzależniający – poziom endorfin wzrasta błyskawicznie :) W połączeniu z lodami waniliowymi – bajka :) Tylko ostrzegam – lody bardzo szybko się topią, co zresztą widać na zdjęciach, więc deser jest do natychmiastowej konsumpcji :)
Przepis Nigelli Lawson z „Jak być domową boginią”.
Półpłynne czekoladowe ciastka:
(przepis na 6 sztuk)
- 50 g miękkiego masła + dodatkowo odrobina do wysmarowania kokilek
- 350 g gorzkiej czekolady (ja użyłam 200 g mlecznej i 150 g gorzkiej)
- 150 g drobnego cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g mąki
- szczypta soli
- arkusz papieru do pieczenia
Papier do pieczenia składamy na pół i odrysowujemy trzy kokilki. Wycinamy kółka.
Czekoladę połamaną w kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło mieszamy z cukrem. Jajka ubijamy lekko z wanilią i solą, dodajemy masło z cukrem. Mieszamy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy mąkę, czekoladę i mieszamy na gładką masę. Ramekiny lub inne foremki do pieczenia smarujemy masłem i na dnie każdej układamy pergaminowe kółko. Ciasto wlewamy do foremek i wstawiamy do nagrzanego wcześniej do 220 stopni piekarnika. Piec 10-12 min. Upieczone ciastka delikatnie wykładamy na talerzyki i podajemy z lodami.
Masę na ciastka możemy przygotować wcześniej, przelać do foremek i trzymać w lodówce do momentu, aż chcemy je upiec. W takim przypadku, jeśli ciastka były trzymane w lodówce, pieczemy je o 2 minuty dłużej.
p.s. Robiłam ten deser już kilka razy i naprawdę warto powstrzymać pokusę dłuższego potrzymania go w piekarniku :) Bo wtedy niestety zamiast płynnej rozkoszy uzyskamy smaczne, acz zwykłe ciastko czekoladowe ;)
Smacznego :)