Tartaletki cytrynowo – malinowe

Ciąg przepisów na curdy (przepisy tu i tu) kończę propozycją na ich wykorzystanie.

Przepis szybki, nieskomplikowany (bo bez pieczenia), bardzo kolorowy i ekstremalnie słodki – jedna tartaletka powinna z łatwością zaspokoić każdego łasucha (słowo prawdziwego łasucha) :) A do tego zabawa z dekoracją ciasteczek sprawia wielką frajdą :)

Składniki (na 4 sztuki)

Na spód:

  • 160 g ciasteczek digestive
  • 80 g masła

Dodatkowo:

  • olej
  • ok. 40 g białej czekolady
  • 0,5 szkl. lemon curd
  • 0,5 szkl. raspberry curd

Ciasteczka kruszymy w misce na drobny pył. Masło roztapiamy i mieszamy dokładnie z pokruszonymi ciasteczkami. Powstałą masą wykładamy foremki )spód i boki) na tartaletki delikatnie przetarte olejem, dokładnie ugniatając. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. Po tym czasie roztapiamy białą czekoladę i łyżeczką bądź pędzelkiem smarujemy ciasteczkowy spód, tak aby pokryć je delikatną warstwą czekolady. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka minut. Gdy warstwa czekolady zastygnie, wykładamy na każdą tartaletkę krem cytrynowy i malinowy (w dowolnej proporcji) i dekorujemy według uznania :).

Po tym można jeszcze schłodzić tarty, ale jeśli kremy trzymaliśmy wcześniej w lodówce, tarty są gotowe do serwowania.

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Raspberry curd – krem malinowy

I jeszcze jeden przepis na curd - tym razem malinowy. Jest zdecydowanie słodszy, niż krem cytrynowy. Ma też przepiękny kolor,...

Zamknij