Muffinki dyniowe z migdałową kruszonką

Dynia i cynamon to w mojej ocenie jedno z wdzięczniejszych i smaczniejszych połączeń. Abstrahując od faktu, że cynamon pasuje mi do większości potraw, w jego towarzystwie dynia nabiera prawdziwie jesiennego charakteru :) Uczciwie przyznaję, że już po czasie zorientowałam się, że w kwestii dyni i cynamonu nie wykazałam się w tym roku wielką oryginalnością – z 4 dyniowatych przepisy, które miałam okazję ostatnio przygotować, tylko jeden był pozbawiony cynamonu ;)

Ciasto dyniowe już Wam zaproponowałam jakiś czas temu, dziś pora na muffiny. Puree z dyni sprawia, że są dosyć wilgotne i sycące. Z wierzchu potraktowałam je kruszonką cukrowo – migdałową, która dzięki dodatkowi masła podczas pieczenia fajnie zapieka się, dając takie chrupiący efekt :) 

Składniki (na 12-14 muffinów)

  • 500 g dyni, obranej ze skórki i pokrojonej na kawałki
  • 375 g mąki pszennej (w oryginalnym przepisie była proporcja 100 g razowej na 275 g pszennej zwykłej, niestety akurat nie miałam razowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 115 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki brązowego, jasnego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • ok. 1/2 – 2/3 szklanki płatków migdałowych

 Dynię ugotuj na puree – na dno garnka dodaj niedużą ilość wody (tak, aby zakryła dno), dodaj dynię i zagotuj na średnim ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy dynia będzie miękka, zestaw ją z ognia i zmiksuj blenderem na puree. Jeśli dynia puści za dużo wody, możesz ją wyłożyć do odcieknięcia na sitko z małymi oczkami. Odstaw puree do przestygnięcia.

Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj sól i przyprawy. Następnie wsyp cukier, zamieszaj i zrób w środku dołek.

W niewielkim naczyniu rozbij jajka z mlekiem, olejem i zapachem waniliowym. Do dołka w mące wlej masę jajeczną i dodaj dynię. Szybko wymieszaj, tak by tylko połączyć składniki (a ciasto pozostało grudkowate).

Formę na 12 muffinek wysmaruj olejem. Nakładaj do każdego otworu ciasta do 2/3 wysokości (generalnie nie polecam nakładać więcej ciasta, gdyż sporo rośnie, co u mnie za pierwszy razem spowodowało, że kruszonka rozlała się poza formę). 

Aby przygotować kruszonkę – płatki migdałowe podpraż i odstaw do przestygnięcia. W naczyniu połącz mąkę, cukier, cynamon. Dodaj masło i posiekaj całość. Następnie dodaj przestudzone płatki i szybko wymieszaj. 

Przygotowaną kruszonką posyp każdy muffin. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 20 – 25 minut lub do chwili, gdy patyczek wkłuty do środka muffinki będzie po wyjęciu suchy. 

Po wyjęciu z piekarnika zostaw muffinki w formie przez ok. 5 minut, następnie delikatnie wyjmij je i przełóż na metalową kratkę do ostygnięcia.  

Przepis oryginalny pochodzi z książki „Mufinki” (tak, tak przez jedno f), wydawnictwa Le Cordon Bleu. 

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Yakitori – szaszłyki z kurczaka

Uwielbiam azjatycką kuchnie i planując obiad dla gości,  postanowiłam sięgnąć po coś japońskiego ale prostego  w przygotowaniu. Yakitori to szaszłyki z...

Zamknij