Serowe ciacho z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Rabarbar z dzieciństwa kojarzy mi się głównie z kompotem serwowanym w przedszkolu;) W moim domu rodzinnym nie był natomiast częstym gościem, co może wynikać z tego, że generalnie wszyscy byliśmy słodkolubni, a kwaskowatość rabarbaru nie wszystkim odpowiadała. 

Oglądając smakowite zdjęcia różnych ciast, placków, crumblów rabarbarowych na innych blogach, nie mogłam się powstrzymać i postanowiłam przełamać złą passę rabarbaru w moim życiu :) I dobrze zrobiłam, bo jak się okazuje, rabarbar jest pyszny ;)

Z obawy przed nadmierną kwaskowatością samego rabarbaru połączyłam go z truskawkami, a dodatkowo dodałam warstwę słodko – słonej masy serowej na bazie serka Philadelphia oraz kruszonkę na wierzch, bo… kruszonka po prostu pasuje do wszystkiego :)

Zdecydowanie najlepsze jest jednak samo ciasto (a de facto spód :)). Sporo czasu grzebałam w przepisach, aż trafiłam na taki, który mi odpowiadał – ciasto jest miękkie, wilgotne (także na następny dzień), maślane, po prostu idealnie się komponujące z pozostałymi składnikami. Przepis na ciasto wzięłam z tej strony i myślę, że na stałe zagości w moim repertuarze. 

Owoce:

  • ok 300 g rabarbaru
  • ok 250 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru

Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Kroimy na ok. 2 cm kawałki. Truskawki myjemy, kroimy w ćwiartki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 2 h.

Ciasto:

  • 115 g miękkiego masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody

Masło ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym jajku i po każdym dokładnie miksujemy.

W osobnej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy mleko z wodą. Naprzemiennie dodajemy suche i mokre składniki do masy maślanej, dokładnie mieszając.

 Masa serowa:

  • 375 g serka kremowego (użyłam Philadelphia)
  • ok pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 jajko

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

 Kruszonka:

  • 3  łyżki cukru
  • 80 g mąki
  • 50 g masła

Składniki na kruszonkę łączymy, przecierając przez palce i wstawiamy na chwilę do lodówki, by stwardniała.

Formę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto,  a następnie łyżką delikatnie przekładamy masę serową. Nie łączymy jej z ciastem na jednolitą masę, lecz jedynie delikatnie „merdamy” z ciastem :) Na warstwę masy serowej wykładamy równomiernie owoce, wciskając co niektóre głębiej w ciasto. Na koniec posypujemy ciasto kruszonką.

Pieczemy w temp. 185 stopniu przez ok. 50 – 60 minut. W razie potrzeby możemy przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby za bardzo się nie spiekło na wierzchu.

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z indykiem, pomarańczami, grzybkami mung, granatem i sosem pomarańczowo imbirowym

Lubię takie połączenia smaków. Zresztą to już chyba część z Was zauważyła. Sos pomarańczowo imbirowy wyszedł, muszę to przyznać, rewelacyjnie:)...

Zamknij