Sernik z ricotty z owocami i kruszonką

Pyszne, późno letnie ciasto, a właściwie sernik. Słodki, ciasteczkowy spód, masa serowo – miodowa, duża ilość moreli i malin, a na wierzch gruba warstwa kruszonki. Całości trudno się oprzeć :) 

Wykorzystałam ser ricotta, który dał ciekawy smak, inny niż, gdy używa się tradycyjnego sera twarogowego. Od jakiegoś czasu miałam ochotę połączyć lekko słonawy smak ricotty z miodem i skorzystałam z tego pomysłu przy tym cieście (bazując na tym przepisie). 

Do kruszonki dodałam migdały, co dało jej fajny, chrupiący efekt. Natomiast malinki i morele wpłynęły na kwaskowatość ciasta, więc jeśli wolimy słodsze ciasto, to proponuję przed dodaniem owoców można je obtoczyć w cukrze. 

Spód ciasteczkowy:

  • 250 g ciasteczek digestive
  • 100 g masła
Ciasteczka kruszymy na pył. Masło roztapiamy i dodajemy do ciasteczek. Mieszamy dokładnie. Tortownicę o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki i wylepiamy dno i brzegi formy (na wysokość ok. 2 – 3 cm). 

Masa serowa:

  • 500 g ricotty
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 50 g miodu
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 8 moreli (przekrojonych na pół)
  • szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
Ricottę ucieramy ze śmietaną, po czym dodajemy pozostałe składniki (poza owocami) i dokładnie mieszamy. Na spód z ciasteczek przelewamy masę serową, a na masie serowej równomiernie rozkładamy morele i maliny.

Kruszonka (z tego przepisu):

  •  150 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
  • 75 g (1/3 szklanki) cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki migdałów (nie obranych, pokrojonych w cienkie plasterki)
  • 115 g masła 

 Masło roztapiamy i odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Pozostałe składniki mieszamy w misce. Dodajemy przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Układamy kruszonkę równomiernie na warstwie owoców. 

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut, w razie potrzeby przykrywając ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch nie spiekł się za bardzo. 

Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ozdabiamy cukrem pudrem. 

 Smacznego :)

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Babeczki z kurczakiem i sosem BBQ

Wytrawna babka - tak też mogłybyśmy się nazywać, bo ostatnio dużo kombinujemy z formą do muffinek przy okazji śniadań i...

Zamknij