Uwielbiam azjatycką kuchnie i planując obiad dla gości, postanowiłam sięgnąć po coś japońskiego ale prostego w przygotowaniu. Yakitori to szaszłyki z kurczaka lub wątróbki zapiekane z sosem na bazie sake i sosu sojowego i cukru. Z braku sake przygotowałam własną wersję i mam nadzieję że wam też przypadnie ona do gustu:) . Mięso polane sosem ma piękny aromat i bardzo ciekawy smak. Pomimo tego, że dodałam trochę miodu, zalewa nie jest słodka, jest za to idealna dla fanów sosu sojowego.
Składniki na 6 szaszłyków:
- filet z kurczaka 500g
- 1 por
- 3 małe cebulki szalotki
- sól, chilli
Sos:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki teriyaki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu worchestershire (opcjonalnie, można go zastąpić dodatkową łyżką sosu sojowego)
- 2 łyżki miodu
Namaczamy patyczki do szaszłyków w ciepłej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, a cebulkę i por w grubsze talarki. Kurczaka przyprawiamy solą i chilli. Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu. Na patyczki nadziewamy kurczaka na przemian z porem i cebulą. Rozgrzewamy patelnie grillową (możemy dodać łyżkę oleju). Smażymy szaszłyki kilka minut, aż mięso się upiecze obracając je co chwilę, tak aby kurczaki zarumieniły się równomiernie z każdej strony. Polewamy szaszłyki sosem również obracając je co chwilę i smażymy jeszcze 2 minuty (możemy co chwile w ostatniej fazie podlewać mięso tak aby sos przylepił się z każdej strony. Podajemy z ryżem.