Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym

Dostałam niedawno piękny kolorowy makaron i aż się prosił o jakiś radosny sos. A że ostatnio mam apetyt na pomarańcze, powstał sos owocowy, ale jednak do mięsa.

Składniki na 4 osoby:

  • polędwiczka wieprzowa – 500g
  • makaron porcja dla 4 osób
  • sok z 4- 5 pomarańczy
  • skórka z 3 pomarańczy (+ jeszcze skórka z 1 pomarańczy do dekoracji)
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz,
  • oliwa

 

Wstawiamy wodę na makaron. Kroimy drobno cebulę i smażymy ją na maśle w rondelku do zeszklenia się. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przez 30 sec mieszamy smażymy razem.Dodajemy imbir, sok i skórkę pomarańczową, ocet i sos sojowy i zagotowujemy. Gotujemy przez 3 min i dodajemy mascarpone i sól, pieprz do smaku. Kiedy mascarpone się rozpuści sos jest gotowy. W międzyczasie wstawiamy makaron i gotujemy al dente.

Mięso kroimy w plastry o szerokości 2 cm. Solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie około 2 min z każdej ze stron (aż się ładnie zarumieni). Mięso podajemy z makaronem i polewamy sosem. Możemy udekorować wszystko pozostałą skórką pomarańczową.

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ekspresowy barszcz biały z chrzanem

Zupy i ja to taki dziwny temat. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy krem w takim bardziej nowoczesnym wydaniu - krem z...

Zamknij