Dostałam niedawno piękny kolorowy makaron i aż się prosił o jakiś radosny sos. A że ostatnio mam apetyt na pomarańcze, powstał sos owocowy, ale jednak do mięsa.
Składniki na 4 osoby:
- polędwiczka wieprzowa – 500g
- makaron porcja dla 4 osób
- sok z 4- 5 pomarańczy
- skórka z 3 pomarańczy (+ jeszcze skórka z 1 pomarańczy do dekoracji)
- 3 łyżki mascarpone
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz,
- oliwa
Wstawiamy wodę na makaron. Kroimy drobno cebulę i smażymy ją na maśle w rondelku do zeszklenia się. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przez 30 sec mieszamy smażymy razem.Dodajemy imbir, sok i skórkę pomarańczową, ocet i sos sojowy i zagotowujemy. Gotujemy przez 3 min i dodajemy mascarpone i sól, pieprz do smaku. Kiedy mascarpone się rozpuści sos jest gotowy. W międzyczasie wstawiamy makaron i gotujemy al dente.
Mięso kroimy w plastry o szerokości 2 cm. Solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie około 2 min z każdej ze stron (aż się ładnie zarumieni). Mięso podajemy z makaronem i polewamy sosem. Możemy udekorować wszystko pozostałą skórką pomarańczową.