Kanapki z krewetkami koktajlowymi i awokado

Uwielbiam weekendowe śniadania, a kiedy jest ciepło lubię je jeszcze bardziej. Nawet mój malutki balkon wydaje się wtedy większy i ładniejszy. Książka, kanapka, herbata i można tak spędzić całe przed południe. 

Może mało oryginalne ale jakie pyszne wyszło to śniadanie, więc Wam je też proponuję:) Super rozwiązaniem jest zalanie krewetek bulionem, reszta dodatków to po prostu aktualny stan z lodówki. Ale mieszajcie kombinujcie z tym co macie i na pewno też będzie pysznie. 

Miłego!

Składniki na 6 trójkątnych kanapek:

  • 20 dag krewetek koktajlowych
  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • garść kiełków
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść natka pietruszki
  • chlebek tostowy, albo inne kwadratowe pieczywo:)
  • bulion
  • pieprz, sól
Wypłukać (i ewentualnie rozmrozić) krewetki koktajlowe i zalać je gorącym bulionem warzywnym na 10 minut. Awokado obrać i pokroić w kostkę. Mi udało się dostać wyjątkowo miękkie awokado, jeśli Wam się ta sztuka nie powiedzie, to trzeba nabyć je parę dni wcześniej i poczekać aż „dojdzie”. 2 łyżki majonezu wymieszać z sokiem z  cytryny, awokado, pociętą natka pietruszki i krewetkami. Doprawić pieprzem i solą. Pokroić cebulę i pomidora w cieknie plastry Chlebek upiec w tosterze na brązowy kolor. Przekładać kanapki krewetkowym sosem, plastrami cebuli i pomidora. Udekorować kiełkami. I przekroić kanapki wzdłuż przekątnej chleba, tak aby powstały trójkąty. Lub pochłaniać od razu bez dekorowania ;).

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Rożki z ciasta francuskiego z ricottą i żurawiną

Lubię mieć pod ręką opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu zawsze, gdy najdzie mnie ochota na jakąś przekąskę, szczególnie słodką,...

Zamknij