Co zrobić żeby nie jeść na śniadanie codziennie jajecznicy na zmianę z płatkami z mlekiem? Jak staramy się z Olą udowodnić, jest wuchta (z poznańskiego: ogrom) możliwości:). Dziś taka dosyć prosta propozycja, też z jajkiem w roli głównej. Jej plusem jest to że się ładnie i ciekawie prezentuje. I to że ma w sobie ziemniaki:). Potrzebna Wam będzie jakaś forma w której zrobicie z masy ziemniaczanej gniazda (ja korzystałam z formy do muffinek). Czas przygotowania 5 min, czas pieczenia 20 min.
Składniki na 3 osoby:
- 4 jajka (tak, zgadza się jeden głodomor zjadł jedną porcję więcej!)
- 2 małe ziemniaki
- 2 łyżki śmietany
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
Ziemniaki ucieramy na dużych oczkach tarki. Odsączamy z wody. Dodajemy śmietanę i pokrojoną na drobno natkę. Solimy, pieprzymy i wykładamy formę od muffinek masą ziemniaczaną. Otwory wypełniamy tak do 2/3 wysokości. Na środku masy robimy jeszcze małe wgłębienie. Kładziemy jajko na wierzchu każdego gniazda. Jeśli jajka są duże można odsączyć część białka. I uważać żeby się Wam jajko nie rozlało, efektowniej wygląda nie rozlane żółtko (ale nie przejmujcie się też zbytnio, mi ta sztuka udała się w 1 z 4 prób). Można jeszcze delikatnie posolić i popieprzyć. Wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 min. Przepis z książki imprezowe bufety.