Kanapki z jajkiem sadzonym, boczkiem, pieczonym batatem i sosem grzybowym

Nie gotuję teraz zbyt często z powodów znanych pewnie Wam wszystkim. Brak najcenniejszego surowca na świecie – czasu. Zdarzają się jednak takie soboty, kiedy ucinam wszystkie inne zajęcia i zagłębiam się w kuchni. Jak pewnie część z Was pamięta, jestem olbrzymią miłośniczką śniadań to i w ten właśnie posiłek ładuje całe moce koncepcyjne, które zostają mi po całym tygodniu. Od razu powiem że to nie jest szybkie śniadanie. To jest śniadanie mistrzów, idealne na taki moment, kiedy macie ochotę śniadaniować przez godzinę i się tym procesem rozkoszować:)

Składniki dla 2 głodnych osób:

  • 4 jajka
  • pół bochenka ulubionego chleba
  • 4 plastry boczku parzonego
  • 1 batat
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka zmielonej papryczki chili
  • łyżeczka zmielonego imbiru
  • 200 g podgrzybki (mogą być mrożone)
  • pół kubeczka śmietanki 30%
  • pół cebuli
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz,
  • garść rukoli
  • garść orzeszków piniowych
  • masło

Zaczynamy od upieczenia babatów. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Batata obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Łączymy masło z syropem, sokiem z cytryny kurkumą, imbirem i chili.Płatki batata polewamy marynatą i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Każdy plasterek kładziemy osobno i posypujemy go odrobina soli. Zapiekamy  batata przez około 30 min (dokładny czas zależy od grubości plastrów. W trakcie pieczenia plastry można obrócić.

W między czasie kroimy cebulę w kostkę i  smażymy na małej ilości tłuszczu. Gdy cebula się zeszkli dodajemy zamrożone podgrzybki. Smażymy na dużym ogniu, aż do odparowania większości wody. Potem smażymy jeszcze chwilę na małym ogniu i dodajemy sól, pieprz. Zalewamy śmietanką i dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Smażymy na małym ogniu aż sos nie odparuje i zagęści się. Przekładamy sos do sosjerki.

Boczek kładziemy na rozgrzaną patelnię i co chwilę obracając smażymy tak długo aż się zarumieni i skurczy. Na tej samej patelni prażymy orzechy.

i na koniec smażymy jajka wg ulubionego sposobu.

Na kanapce nakładamy masło, rukolę, batata, boczek, jajko i posypujemy orzeszkami. Podajemy z sosem grzybowym.

 

Kanapka z jajkiem i batatem

Przeczytaj poprzedni wpis:
Musztardowo ziołowy sucharek do jajek

Dzień dobry. Mam na imię Maria i lubię gotować. Próbowałam to rzucić. Wielokrotnie. Ale nałóg ten silniejszy:) A tak serio,...

Zamknij