sucharki

Musztardowo ziołowy sucharek do jajek

Dzień dobry. Mam na imię Maria i lubię gotować. Próbowałam to rzucić. Wielokrotnie. Ale nałóg ten silniejszy:)

A tak serio, cześć. Cieszę się, że znowu tu jestem. Słodkiej mi brakowało. Bardzo. Czasem znajomi pytają, czy ja jeszcze gotuję, bo tak zamilkłam z Olą. Cóż mogę powiedzieć. Jasne:) Coś jeść trzeba;). Gotowałam, choć pewnie mniej i nie tak różnorodnie. Bądź, co bądź słodka nadawała pewnego tempa mojemu życiu i dodawała mu smaków. I za tymi poszukiwaniami nowych kompozycji i unikalnych połączeń smakowych na pewno tęskniłam. Więc czas wrócić. I wracam. Choć tak jak i Ola ostatnio zacznę swój ‚powrót’ od czegoś ultra prostego. I na dodatek podpatrzonego;) i jeszcze zdjęcia będą z komórki! Ale zanikła gdzieś moja i na tak nie nazbyt rozwinięta umiejętność fotografowania. Więc zamiast się denerwować łapię za komórkę i strzelam sesję.

Po prostu wszystko w swoim czasie. Najpierw mały krok.

A więc raz jeszcze, dzień dobry:).

Składniki dla 2 osób:

  • chleb, może być suchy. Wykorzystalam płaski włoski chleb, z którego ucięłam 8 kromek,
  • 4 jajka
  • zioła: pietruszka, lubczyk, tymianek
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki miękkiego (rozpuszczonego) masła
  • 20 g grana padano lub innego twardego sera
  • pieprz, sól

Podgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb kroimy na kromki. Mieszamy masło z musztardą i polewamy mieszanką chleb. tak aby był wilgotny z każdej strony. Posypujemy chleb pieprzem, solą, poszatkowanymi ziołami i startym serem. Rozkładamy na papierze na blaszce i pieczemy ok 20 min aż do zrumienienia.W między czasie gotujemy jajka na miękko. Jest dużo różnych sposobów. U mnie w domu jajka wkładało się najpierw do garnka a dopiero potem zalewało zimną wodą (jajko się wtedy nie rozbijało) Po zagotowaniu wody jajka gotuję 3 min. Ktoś kiedyś sprzedał mi metodę na solenie wody z jajkami jako sposób na łatwe obieranie (potwierdzam). Jeśli solimy wodę to możemy jajka włożyć do wrzątku i gotować ok 6 min i też powinny być na miękko.

Pomyślności:)

Przepis za Smitten Kitchen

sucharki sucharki  sucharki

  • Malwinka

    To musi być smaczne, szczególnie w połączeniu z jajeczkiem :)

  • dżuma

    w połączeniu z jajkiem albo z sosami develey, szczerze powiedziawszy natknełam sie na nie w markecie i wybrałam ten o smaku chilli, do dnia dzisiejszego stosuje do mięsa jak i pieczywa. A Twoje zdj są obłędne, ślinka leci na sam widok, aaajj !

Przeczytaj poprzedni wpis:
IMG_0325
Nowy początek?

Czasami w życiu przychodzi taki okres, kiedy z różnych względów rzeczy, które sprawiają nam przyjemność schodzą na dalszy plan lub...

Zamknij