Dzień dobry. Mam na imię Maria i lubię gotować. Próbowałam to rzucić. Wielokrotnie. Ale nałóg ten silniejszy:)
A tak serio, cześć. Cieszę się, że znowu tu jestem. Słodkiej mi brakowało. Bardzo. Czasem znajomi pytają, czy ja jeszcze gotuję, bo tak zamilkłam z Olą. Cóż mogę powiedzieć. Jasne:) Coś jeść trzeba;). Gotowałam, choć pewnie mniej i nie tak różnorodnie. Bądź, co bądź słodka nadawała pewnego tempa mojemu życiu i dodawała mu smaków. I za tymi poszukiwaniami nowych kompozycji i unikalnych połączeń smakowych na pewno tęskniłam. Więc czas wrócić. I wracam. Choć tak jak i Ola ostatnio zacznę swój ‚powrót’ od czegoś ultra prostego. I na dodatek podpatrzonego;) i jeszcze zdjęcia będą z komórki! Ale zanikła gdzieś moja i na tak nie nazbyt rozwinięta umiejętność fotografowania. Więc zamiast się denerwować łapię za komórkę i strzelam sesję.
Po prostu wszystko w swoim czasie. Najpierw mały krok.
A więc raz jeszcze, dzień dobry:).
Składniki dla 2 osób:
- chleb, może być suchy. Wykorzystalam płaski włoski chleb, z którego ucięłam 8 kromek,
- 4 jajka
- zioła: pietruszka, lubczyk, tymianek
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki miękkiego (rozpuszczonego) masła
- 20 g grana padano lub innego twardego sera
- pieprz, sól
Podgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb kroimy na kromki. Mieszamy masło z musztardą i polewamy mieszanką chleb. tak aby był wilgotny z każdej strony. Posypujemy chleb pieprzem, solą, poszatkowanymi ziołami i startym serem. Rozkładamy na papierze na blaszce i pieczemy ok 20 min aż do zrumienienia.W między czasie gotujemy jajka na miękko. Jest dużo różnych sposobów. U mnie w domu jajka wkładało się najpierw do garnka a dopiero potem zalewało zimną wodą (jajko się wtedy nie rozbijało) Po zagotowaniu wody jajka gotuję 3 min. Ktoś kiedyś sprzedał mi metodę na solenie wody z jajkami jako sposób na łatwe obieranie (potwierdzam). Jeśli solimy wodę to możemy jajka włożyć do wrzątku i gotować ok 6 min i też powinny być na miękko.
Pomyślności:)
Przepis za Smitten Kitchen