Sobota, dziś plan na duże wiosenne sprzątanie i małe domowe naprawy:). Trzeba mieć na to wszystko siły. Dziś więc propozycja na sycące śniadanie. I nie pierwszy raz, z jajkiem w roli głównej.
Jajko posadziłam w toście i przygotowalam do tego szpinak zblanszowany z orzechami piniowymi. Zapraszam:)
Składniki na 2 porcje:
- 2 jajka
- 2 kromki chlebka tostowego
- 2 duże garści szpinaku
- 2 łyżki orzechów piniowych
- łyżka oleju arachidowego (bądź rzepakowego)
- masło
Szpinak myjemy i odsączamy z wody. Na patelni prażymy orzeszki piniowe. W tym czasie kanapki z dwóch stron smarujemy masłem (ważne żeby dobrze posmarować całą kanapkę, żeby się nie przypaliła). Szklanką ze środka wycinamy dzuirę. Do orzeszków piniowych dodajemy olej arachidowy i szpinak. Mieszamy wszystko razem na ogniu, przez około 3 min, tak aby liście pusciły nadmiar wody i się ładnie obkurczyły. Rozgrzewamy drugą patelnię, rozpuszczamy łyżkę masła (bądź oleju) i kładziemy na niej kromki chleba, a do dziur wbijamy po 1 jajku. Smażymy po 1-2 min z każdej strony i podajemy razem ze szpinakiem.