Jajka sadzone w toście ze szpinakiem i piniami

Sobota, dziś plan na duże wiosenne sprzątanie i małe domowe naprawy:). Trzeba mieć na to wszystko siły. Dziś więc propozycja na sycące śniadanie. I nie pierwszy raz, z jajkiem w roli głównej. 

Jajko posadziłam w toście i przygotowalam do tego szpinak zblanszowany z orzechami piniowymi.  Zapraszam:)

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka
  • 2 kromki chlebka tostowego
  • 2 duże garści szpinaku
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • łyżka oleju arachidowego (bądź rzepakowego)
  • masło

Szpinak myjemy i odsączamy z wody. Na patelni prażymy orzeszki piniowe. W tym czasie kanapki z dwóch stron smarujemy masłem (ważne żeby dobrze posmarować całą kanapkę, żeby się nie przypaliła). Szklanką ze środka wycinamy dzuirę.  Do orzeszków piniowych dodajemy olej arachidowy i szpinak. Mieszamy wszystko razem na ogniu, przez około 3 min, tak aby liście pusciły nadmiar wody i się ładnie obkurczyły. Rozgrzewamy drugą patelnię, rozpuszczamy łyżkę masła (bądź oleju) i kładziemy na niej kromki chleba, a do dziur wbijamy po 1 jajku. Smażymy po 1-2 min z każdej strony  i podajemy razem ze szpinakiem.

 

Jajko sadzone w toście
Jajko sadzone w toście Jajko sadzone w toście Jajko sadzone w toście Jajko sadzone w toście

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tarta z łososiem i suszonymi pomidorami

Nigdy nie pomyślałabym, że łosoś i suszone pomidory tak dobrze będą współgrać ze sobą. A jednak jest to jedno z...

Zamknij