Rożki ze szpinakiem i fetą

Prosta i popularna przekąska, z którą spotkałam się już w różnych formach i wariantach. Ja lubię przygotowywać ją w formie albo mini  tartaletek alb0 właśnie rożków z ciasta francuskiego, gdyż w takiej formie bardzo dobrze sprawdza się jako finger food. 

Składniki (na ok 10 rożków)

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera fety
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek mleka
  • ziarna sezamu do ozdoby

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, chwilkę podsmażamy. Teraz dodajemy szpinak i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Fetę kruszymy w miseczce. Dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Arkusz ciasta francuskiego kroimy na równe kwadraty. Na każdym nakładamy ok. łyżeczki farszu i dokładnie zlepiamy brzegi, aby uniknąć wyciekania farszu podczas zapiekania (chociaż nie należy się przejmować, jeśli tak nam się zdarzy). Każdy rożek smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy ok 10 – 15 minut, do momentu, aż się ładnie zarumienią.

Podajemy na ciepło lub zimno. Dobrze pasują podane z sosem jogurtowym bądź czosnkowym.

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Spaghetti all’amatriciana

Spaghetti all'amatriciana jest jednym z klasycznych i bardziej znanych dań kuchni włoskiej - w menu włoskich restauracji jest stałą pozycją, zaraz obok...

Zamknij