Prosta i popularna przekąska, z którą spotkałam się już w różnych formach i wariantach. Ja lubię przygotowywać ją w formie albo mini tartaletek alb0 właśnie rożków z ciasta francuskiego, gdyż w takiej formie bardzo dobrze sprawdza się jako finger food.
Składniki (na ok 10 rożków)
- opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera fety
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- kilka łyżek mleka
- ziarna sezamu do ozdoby
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, chwilkę podsmażamy. Teraz dodajemy szpinak i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Fetę kruszymy w miseczce. Dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Arkusz ciasta francuskiego kroimy na równe kwadraty. Na każdym nakładamy ok. łyżeczki farszu i dokładnie zlepiamy brzegi, aby uniknąć wyciekania farszu podczas zapiekania (chociaż nie należy się przejmować, jeśli tak nam się zdarzy). Każdy rożek smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy ok 10 – 15 minut, do momentu, aż się ładnie zarumienią.
Podajemy na ciepło lub zimno. Dobrze pasują podane z sosem jogurtowym bądź czosnkowym.
Smacznego :)