Nigdy nie pomyślałabym, że łosoś i suszone pomidory tak dobrze będą współgrać ze sobą. A jednak jest to jedno z lepszych połączeń smakowych, jakie ostatnio miałam okazję próbować. W formie tarty sprawdziło się idealnie. Na wierzch tarty położyłam plasterki camemberta, bo sera nigdy za wiele ;) Jego dodatek sprawił też, że tarta była bardziej sycąca.
Zdaję sobie sprawę, że mój sposób szykowania łososia nie jest zbytnio profesjonalny, jednak biorąc moje nabyte w młodości uprzedzenie do łososia jako takiego, sam fakt, że go stosuję w kuchni jest dużym krokiem naprzód ;) Dlatego nie obrażę się jeśli przygotujecie go po swojemu :)
Składniki
- 300 g świeżego łososia
- 1 jajk0
- 200 ml śmietany 30%
- 1 szklanka suszonych pomidorów
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 150 g sera camembert
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie ciasta francuskiego
- masło do wysmarowania formy do tarty
Łososia solę i pieprzę i smażę na patelni pod przykryciem przez kilka minut z obu stron. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym usuwamy skórkę, dzielimy łososia na kawałki, sprawdzając czy nie trafi się żadna ość.
W blenderze miksujemy na gładką masę połowę suszonych pomidorów, parmezan i kilka łyżek oliwy z oliwek (oliwę możemy dodawać stopniowo, służy głównie temu, aby pomidory się łatwiej miksowały). Do osobnej miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajko, pastę pomidorową i zmiażdżony czosnek. Mieszamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem.
Camembert kroimy w plasterki.
Formę do tarty (średnica 24 cm) smarujemy warstwą masła. Ciastem francuskim wykładamy dno i boki formy, w razie potrzeby przycinając tu i tam. Część ciasta zostawiamy do ozdobienia wierzchu tarty.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy (ja używam suchego grochu). Pieczemy z obciążeniem przez ok. 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy dalej przez około 5 – 7 minut do czasu aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjmujemy formę z ciastem i odstawiamy. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni.
Na dnie tarty równomiernie rozkładamy łososia i zalewamy masą śmietanowo – jajeczną. Ozdabiamy pozostałymi pomidorami pokrojonymi w paseczki i plasterkami camemberta. Pozostałe ciasto francuskie kroimy w cienkie paski i układamy w kratkę na wierzchu tarty.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, do czasu aż masa się zetnie. Wyjmujemy i podajemy na ciepło.
Smacznego :)